Joga u svakodnevnom životu

Svjetski dan joge: Na Pećinama s Riječankama vježbao i indijski veleposlanik

Biljana Savić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Rijeka je tako jučer obilježila Međunarodni dan joge - prezentacijama vježbi joge i zajedničkim vježbanjem svih prisutnih građana.RIJEKA – Četrdesetak Riječanki danas u 8 sati u parku kod Dvorane kulture “Joga u svakodnevnom životu ” na Pećinama, baš kao i svakoga jutra zajedno je vježbalo jogu, širilo pozitivnu vibru i zdravu energiju. Ali, jučer je bilo ipak svečanije i drukčije, jer zajedno s njima vježbao je i jedan muškarac, i to ne bilo koji, nego Nj.E. Raj Kumar Srivastava, veleposlanik Indije u Republici Hrvatskoj.


– Predivan je dan za proslavu dana joge, kojega slavi cijeli svijet. Vježbanje joge posebno je važno sad u ovo pandemijsko vrijeme. Sad kad je u Indiji bio drugi val koronavirusa, joga je mnogim ljudima pomogla da ne dobiju komplikacije i da ne završe u bolnici. Nije samo stvar vježbanja, nego je važno što kroz jogu razumijemo što se događa u našem umu.


Foto galerija: Svjetski dan joge u Rijeci Foto: Marko Gracin


Joga nas uči da postoji pet vrsta zraka, pet strana na koje udišemo i koje utječu na naše tijelo. Što smo više toga svjesni, to bolje i pravilnije dišemo i unosimo pozitivnu energiju u sebe i širimo je oko sebe, a posebno je dobro vježbanje joge u grupi kad se na puno posoba širi pozitivna energija, i zato posebno čestitam Udruzi “Joga u svakodnevnom životu” Rijeka zato što to ne čini samo 21. lipnja nego svaki dan. Zato sam o odlučio da ću danas 21. lipnja biti ovdje s vama i vježbati jogu s vama, kazao je veleposlanik, smjestio se na prostirku i vježbao zajedno s četrdesetak Riječanki, izrazivši zadovoljstvo što je joga vrlo popularna u Hrvatskoj. Među nima je bila i osamdesetogodišnja Paulina Tomašić.
– Vježbam ovdje jogu već jedanaest godina, ne bih je toliko vježbala da mi u svemu ne pomaže. Ako ne dođem ovdje, odradim kod kuće, ali obavezno odradim, kazala nam je gospođa Paulina. Gianna Jurković jogu vježba tek mjesec i pol dana, a kaže da već osjeća itekakve pomake.


– Odlučila sam se za jogu zbog jakog stresa i moram vam freći da ovo jako brzo djeluje, već sam puno bolje, rekla nam je 53-godišnja Gianna.


Rijeka je tako jučer obilježila Međunarodni dan joge – prezentacijama vježbi joge i zajedničkim vježbanjem svih prisutnih građana. Skupština Ujedinjenih naroda 21, lipanj proglasila je Međunarodnim danom joge uz rekordnu potporu od čak 177 zemalja svijeta među kojima je i Hrvatska. U Rijeci je Međunarodni dan joge pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Indije u Hrvatskoj, Grada Rijeke u okviru projekta Rijeka – zdravi grad i Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a, a u organizaciji Udruge “Joga u svakodnevnom životu” Rijeka.


– Riječ “joga” potječe iz sanskrta i znači povezati, sjediniti. Vježbe joge imaju cjelovit učinak jer uravnotežuju tijelo, um, svijest i dušu. Na taj način joga pomaže u svladavanju svakodnevnih zadataka, teškoća i briga, u postizanju višeg stupnja razumijevanja sebe, smisla života te konačno u razvijanju osobnog odnosa prema kreaciji. Živjeti u skladu sa samim sobom i sa svojom okolinom, želja je svakog čovjeka. U današnje smo vrijeme u mnogim područjima života suočeni sa sve većim fizičkim i psihičkim zahtjevima. Zbog toga sve više ljudi pati od tjelesnih i psihičkih napetosti kao što su stres, nervoza, nesanica, kao i od jednostranoga tjelesnog opterećenja i posljedica nedostatnoga kretanja.


Upravo u današnje vrijeme veliku vrijednost imaju metode i tehnike za poboljšanje zdravlja te postizanje tjelesnog, mentalnog i duševnog sklada. Joga je put kojim ćemo ponovno uspostaviti taj sklad i ravnotežu sami sa sobom i svojom okolinom. U Rijeci se po sustavu “Joga u svakodnevnom životu” joga vježba već više od 30 godina, pa je tisuće građana Rijeke i okolice upoznalo je blagodati vježbi joge. Vrijedno je spomenuti da udruga “Joga u svakodnevnom životu” Rijeka već devetu godinu zaredom sudjeluje u projektu “Rijeka-zdravi grad” besplatnim vježbama za osobe starije od 50 godina i studente.


Također već šestu godinu zaredom je svojim projektom Vježbajmo “Jogu u svakodnevnom životu”` za “zdravi grad” uključena u programe zdravstvene zaštite Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb, kazala je instruktorica sustava “Joga u svakodnevnom životu” dr. Maja Stošić.
Inače, Udruga “Joga u svakodnevnom životu” Rijeka nedavno je inicirala projekt “Škola zdravog disanja”, odnosno program jednostavnih vježbi joga-disanja namijenjen prevenstveno pacijentima s respiratornim i drugim tegobama koji su preboljeli COVID-19. Ovaj program se provodi u okviru projekta “Rijeka-zdravi grad”, uz podršku i partnerstvo KBC-a Rijeka, Koordinacije bolesnika i udruge bolesnika te Grada Rijeke.


Pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke dr. Karla Mušković istaknula je Grad rijeka kroz program “Zdravi grad” niz godina surađuje s udrugom “Joga u svakodnevnom životu” na način da grad sufinancira programe joge za starije od 50 godina i za studente te da programi imaju velik interes građana.
– Uglavnom se u program, kao što vidite, uključuju žene, a suradnja Grada i ove udruge je dugotrajna i partnerska, kazala je Mušković.