ODLIČNA ATMOSFERA

Svirke u čast Svjetskog dana glazbe održane diljem PGŽ-a: Pogledajte i poslušajte kako je bilo

Ivana Kocijan, Mladen Trinajstić, Marinko Krmpotić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, PGŽ-s, HDS-ZAMP-a i UNISON-a, program posvećen Svjetskom danu glazbe iliti Fete de la musique okupio je i angažirao više od pedeset glazbenika amatera ali i profesionalaca.RIJEKA, KRK, VRBOVSKO – Petica za ideju, petica za izvedbu, i još jednom “sjedni – odličan” i za ozračje koje je u prvim mninutama ponedjeljka, kombinacijom, odnosno spojem “nespojivih” vrsta glazbe, svjetla i “vibre”, stvoreno u dobrinjskom parku Ogreni, za otok Krk tako netipičnom, šumskom izletničkom punktu. Ondje je, kao svojesvrna glazbena uvertira u jučer sveprisutno obilježavanje Svjetskog dana glazbe, upriličen program “Glazbeni prasak u ponoć”.


A prasak kojemu su ondje svjedočili ne pretjerano brojni ali doživljenim zasigurno zadovoljni posjetitelji tog do sad za glazbena okupljanja uopće nekorištenog javnog prostora bio je uistinu – glasan. U režiji Kulturnog Dobrinja odnosno Ivana Bojčića iz grupe Let 3, pokretača i već neko vrijeme neumornog “gurača” različitih kulturnih projekata na području spomenute krčke lokalne zajednice, Dobrinj je dobio čast upravo tim svojim ponoćnim programom “zakotrljati” nisku glazbenih zbivanja koja su se potom, diljem otoka Krka ali i cijele naše regije, zaredala u sklopu programa koji su zajedničkim snagama osmislili i priredili u promicanju glazbe (i svega onog što u našom “normalnim” životima ona znači) ujedinjeni predstavnici Hrvatske glazbene unije Primorsko-goranske županije i Gradske knjižnice Rijeka. Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, PGŽ-s, HDS-ZAMP-a i UNISON-a, program posvećen Svjetskom danu glazbe iliti Fete de la musique okupio je i angažirao više od pedeset glazbenika amatera ali i profesionalaca, umreženih i povezanih nastojanjima “donošenja” glazbe i veselja koje s njom ide žiteljima brojnih onih malih, u ugošćavanju velikih i kvalitetnih glazbenih izvođača često uskraćenih mjesta, diljem naše regije.


Foto Marko Gracin
Tako su i Dobrinjci, u spomenutom parku, pola sata prije ponoći najprije dobili priliku uživati u dojmljivom nastupu poznate domaće, bolje rečeno krčke DJ-ice Ane Antonove rnergični beatovi koje su, točno s ponoćnim preklapanjem kazalji na satovima posjetitelja, blago usporili i neznatno se stišali, dajući prostor zvucima sopela vrsnih lokalnih sopaca – Kaludija Dunata i Branka Brnića, članova KD Ive Jelenović. Uz njih su, u zanimljivoj te i više no uspjeloj fuziji “elektronike i tradicije”, svojim plesnim nastupom pred DJ-pultom doprinos dale i tancurice istog otočnog foklornog društva, a tijekom dana su svoj kamen u gromaču slavljenje glazbe i svega što ona sa sobom donosi, u okrilju programa “Jer svrati se mora”, sopnjom s barki u luci grada Krka odnosno Njivica još ugradili i članovi Udruge sopaca otoka Krka. Sviralo se, pjevalo i plesalo jučer tako posvud, na ulicama i trgovima, na rivama, barkama i svim ostalim običnim i neobičnim lokalitetima na kojima su se povodom Svjetskog dana glazbe odvijali prigodni programi. Treba podsjetiti i da je istoj nakani tijekom cijelog proteklog vikenda u Krku bio posvećen i “Krk Music Fest” čije je, glazbenim gostovanjima bogato, treće izdanje jučer zaključeno koncertnim nastupom poznate hrvatske pjevačice Jelene Radan, koja se svojim izvedbama fada Krčanima predstavila na trgu Kamplin.


Damir Badurina nastupio je u Domu za starije osobe Mali Kartec u Krku, a Svjetski dan glazbe obilježen je i jutarnjim koncertom Udruge Muzike u koracima na središnjem trgu u Milohnićima. Sudionici Antonio Rumenović, Slađana Čolović, Davor Juretić, Ivan Pešut, Ana Horvat, Sergej Božić te Andrej Kosić izveli su klasične i moderne skladbe.


Snimio: MATEO LEVAK


Goranski dio glazbenih zbivanja vezan uz Svjetski dan glazbe bio je vrlo uspješan. Sandro Bastiančić i Nikolina Tomljanović svojom su miniturnejom obuhvatlii mjestašca Jablan i Gomirje gdje su dočekani kako i priliči te izveli niz svojih lijepih pjesama, a u središtu Vrbovskog, na stepenicama pred Gradskom knjižnicom Ivana Gorana Kovačića, Dule i Bonaca održali u svoj prepoznatljivi koncert s puno, puno dobre, vesele i melodiozne glazbe koja je dvadesetak nazočnih tjerala na gibanje, ples i pjevanje. Dobro raspoloženi Dule uz sjajnu pratnju “prošarao” je kroz četrdesetak minuta obalnim dijelom prekrasne zeleno-plave županije prenijevši Goranima duh i dah Opatije, Lovrana, Rijeke, otoka…


U Rijeci se sviralo, pjevalo i čitalo na tri mjesta. U Domu za odrasle osobe Turnić nastupila je Tina Vukov uz pratnju Nikole Celića na klavijaturama, jazz pijanist Darko Jurković Charlie te pjesnikinja Laura Marchig. U Domu za starije osobe Kantrida predstavili su se Duško Jeličić i Bonaca, dok je Kuća utočišta, dnevni centar Udruge Depaul, ugostila gitarista Marija Šimunovića koji je nastupio i u Domu za starije osobe u Voloskom. Svjetski dan glazbe obilježen je i u Centru za rehabilitaciju “Fortica” Kraljevica čiji korisnici zahvaljuju na dolasku i nastupu Damira Badurine i raduju se ponovnom susretu sljedeće godine.


Bibliobus je na Grobnik, točnije u Jelenje doveo Vladu Simcicha Vavu i njegovu grupu Turisti, a kod stare škole nastupili su i članovi KUD-a Zvir Jelenje. Na Trgu u Dražicama nastupili su Zvirovci te Dražen Turina Šajeta. Sviralo se i u Vinodolskoj dolini, točnije na perilu Vrbica u Bribiru gdje je nastupio KUD Bribir, sopilaši, pjevači i recitatori koji su čitali poeziju bribirskih pjesnika.