SVEČANA AKADEMIJA

Obilježen Dan antifašističke borbe: “U identitetu Rijeke nema mjesta mržnji, diskriminaciji, nasilju, osvajanju i agresiji”

Damir Cupać

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Moramo glasno dignuti glas protiv svih onih koji svojim pjesmama, simbolima i odorama veličaju fašističke i ustaške simbole, koji ljude dijele po nacionalnosti, vjeroispovijesti i sve one koji relativiziraju zločine iz mržnje, poručio je gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.RIJEKA – Obilježavanje Dana antifašističke borbe je važno. Ali još je važnije shvatiti da se antifašizam ne treba obilježavati. Treba ga istinski i u svakome trenutku živjeti. Istinu i činjenice o antifašizmu moramo kontinuirano ponavljati kako bismo kod svih naših građana osvijestili značaj antifašizma te kako bi mlađe generacije mogle naučiti iz povijesti, mogle argumentirano govoriti u sadašnjosti i ne ponavljati greške u budućnosti, poručio je riječki gradonačelnik Marko Filipović na Svečanoj akademiji koja je održana u povodu Dana antifačističke borbe u Guvernerovoj palači.


Povijest nas uči


Dodao je da je Drugi svjetski rat završio prije 76 godina, ali da je potreba za antifašizmom danas veća nego u tim vremenima kada su osjećaji još bili svježi i toliko bolno intenzivni da nikome nije padalo na pamet opravdavati, braniti, a najmanje veličati nacizam i fašizam.


– Danas se nažalost susrećemo s mnogima koji veličaju fašizam što predstavlja potencijalnu opasnost u mnogim aspektima. Svojim istupima moramo biti primjer široj zajednici i ne dopustiti da svi današnji pokušaji revizionizma, odnosno kako oni to vole kazati suverenizma, uzmu maha. Jer povijest nas je nažalost naučila da mržnja zna naći svoj put, da se nečovječne ideje osvajanja, razaranja i ubijanja mogu ponovno rasplamtjeti.
Moramo glasno dignuti glas protiv svih onih koji svojim pjesmama, simbolima i odorama veličaju fašističke i ustaške simbole, koji ljude dijele po nacionalnosti, vjeroispovijesti i sve one koji relativiziraju zločine iz mržnje. Da nije bilo antifašizma mi danas ne bismo bili ovdje i slobodno govorili, ne bismo živjeli slobodan život u slobodnoj državi. Moramo svima dati do znanja da su upravo suradnja, mir, tolerancija, demokracija, socijalna pravda, solidarnost i ljudska prava vrijednosti koje su ostavština antifašizma i upravo zato danas, na Dan antifašističke borbe, moramo biti ispunjeni ponosom, naglasio je Filipović. On je podsjetio da su nakon Drugog svjetskog rata naši sugrađani svoje srce i živote ostavili i u Domovinskom ratu kada smo ponovno časno branili i obranili suverenitet naše zemlje.


Foto Marko Gracin


– Pozivam sve pripadnike političkih stranaka koje djeluju u Rijeci, našoj Županiji i Republici Hrvatskoj da i nadalje u svom radu uvažavaju vrijednosti antifašizma, jer je to civilizacijska tekovina moderne i demokratske Europe. Rijeka i cijela naša regija ponosne su što je u našoj tradiciji, ali i u našim sadašnjim opredjeljenjima, antifašizam uzdignut na najvišu ljestvicu te se njime vodimo u svim našim djelovanjima. Antifašizam poštujemo, ne kroz prazne riječi, već kroz svakodnevnu aktivnost, kroz odluke koje donosimo i kroz poštovanje prema svim društvenim pravima i slobodama. U identitetu Rijeke nema mjesta mržnji, diskriminaciji, nasilju, osvajanju i agresiji, kazao je Filipović.


Počast antifašističkim borcima


Zamjenik primorsko-goranskoga župana Vojko Braut poručio je da trebamo biti ponosni što je upravo iz Hrvatske krenuo antifašistički pokret, upalivši plamen otpora koji se potom proširio u svim smjerovima i ujedinio civilizirani svijet u borbi protiv naci-fašističkog okupatora i njegovih saveznika.


– Taj je pokret u Hrvatskoj od početnih nekoliko desetaka boraca u šumi Brezovica narastao do gotovo četvrt milijuna, promijenio je tijek povijesti i širom otvorio vrata demokraciji, toleranciji, zajedništvu i demokratskoj budućnosti suvremene Europe.


Antifašizam jest i zauvijek mora ostati neizostavan dio hrvatskog nacionalnog identiteta.


Upravo zbog toga je na nama, mojoj i Markovoj generaciji, ogromna odgovornost da te vrijednosti sačuvamo od zaborava. Nije dovoljno jednom godišnje svečano obilježiti dan antifašistike borbe u vrijeme kada se gotovo svaki dan suočavamo sa pokušajima povijesnog revizionizma, u vrijeme kada fake news, napisi na društvenim mrežama i teorije zavjere imaju više utjecaja na javni diskurs od činjenica sadržanih u povijesnim knjigama, u vrijeme kada se u javni prostor uspješno plasiraju laži kao što su da je “za dom spremni” stari hrvatski pozdrav ili da je NDH bila ostvarenje povijesne težnje hrvatskog naroda za samostalnom državom, upozorio je Braut. Njegovo je mišljenje da se protiv takvih laži možemo boriti samo inzistirajući na istini i to kroz obrazovanje i odgoj, kako u školi tako i u obitelji te javnom prostoru.


– Moramo učiti našu djecu kritički razmišljati da bi ih opremili za život u suvremenom svijetu gdje su sve informacije, ali i dezinformacije dostupne sa dva klika na računalu.


Ne smijemo zaboraviti pouke naučene u Drugom svjetskom ratu i u Domovinskom ratu. Moramo stvarati tolerantno i uključivo društvo lišeno ekstremizama, nacionalizama, mržnje i netolerancije. Društvo koje će biti na ponos svima koji su se žrtvovali za te vrijednosti. Društvo koje će se uvijek naći na ispravnoj strani povijesti. Društvo antifašizma, uvjeren je Braut.