BRENDIRANJE

Sustav Lika Quality među 15 najboljih primjera održivog razvoja u svijetu

Marin SmolčićViše od pet godina kroz jedinstveni lički regionalni sustav kvalitete hrane, pića i suvenira – Lika Quality brendira se destinacija Lika kao vrhunska gastro destinacija. Lika Quality sustav okuplja danas 70 proizvođača i 179 proizvoda proizvedenih upravo na području destinacije Lika. Temelj kvalitete i posebnosti ove proizvodne lepeze su izvornost i tradiconalne tehnologije pomoću kojih se proizvode, a uz nezaobilazni ekološki pristup. Predsjednica Klastera Lika Destination je Petra Kovačević iz Gospića


 


-Da bi neki proizvod nosio oznaku Lika Quality mora biti lokalnog podrijetla, odnosno s područja destinacije Lika koja obuhvaća sljedeća područja: Brinje, Donji Lapac, Gospić, Gračac, Karlobag, Lovinac, Otočac, Perušić, Plaški, Plitvička Jezera, Rakovica, Saborsko, Senj, Udbina i Vrhovine. Osim toga, proizvođači moraju biti registrirani sukladno svim zakonskim propisima i proizvodi moraju biti zakonski i zdravstveno ispravni, što je primjenjivo za hranu i piće.

Jedinstvenost i kvaliteta Lika Quality sustava prepoznata je i na svjetskom nivou kada je međunarodna zaklada Green Destination 2020. godine uvrstila destinaciju Lika na popis TOP 100 zelenih održivih destinacija svijeta. Osim toga s ponosom moram istaknuti kako je sustav Lika Quality odabran je među 15 najboljih primjera održivog razvoja u svijetu, naglašava Petra Kovačević.


 


Kako bi uključili nove proizvode i proizvođače te proširili ponudu, novi Javni poziv bit će objavljen 11. travnja 2023. i otvoren do 15. svibnja 2023. U svrhu pripreme potencijalnih prijavitelja o uvjetima i kriterijima certificiranja, Klaster Lika Destination organizira informativnu online radionicu koja će se održati u srijedu, 5. travnja s početkom u 11 sati putem Zoom platforme.