EU-BELONG

Stotinjak javnih službenika iz cijele Europe sudjeluje na programu u Rijeci

Sanja GašpertRIJEKA – U tijeku je program jačanja kapaciteta regionalnih vlasti koji se provodi u okviru projekta EU-BELONG. Stotinjak javnih službenika iz cijele Europe koji sudjeluju u programu uvodno je pozdravila zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić u svojstvu potpredsjednice za inkluziju, različitost i jednakost Skupštine europskih regija. Istaknula je važnost upravljanja i ulogu regija kada su u pitanju politike integracija državljana trećih zemalja u europsko društvo.


– Skupština europskih regija zagovara jačanje upravljanja migracijama kroz suradnju aktera na svim političkim razinama, od lokalne do europske, a ovaj projekt jedan je od načina da pokažemo našu odlučnost u rješavanju problema. Regije koje sudjeluju u projektu bit će pioniri u razvoju i provedbi inovativnih strategija regionalne integracije koristeći prvi put interkulturalni pristup, istaknula je Medarić i zaključila da će ovaj projekt ojačati kapacitete regija i njihovu suradnju s lokalnim vlastima i drugim javnim i privatnim dionicima u rješavanju ovih pitanja.


Cilj projekta EU-BELONG je osmišljavanje i usvajanje strategija regionalne integracije s ciljem poboljšanja socio-ekonomskog uključivanja državljana trećih zemalja, a provodi se u partnerstvu diljem kontinenta. Nadovezuje se na koncept interkulturalizma koji je razvilo Vijeće Europe i koji je ispitan na gradskoj razini putem programa Interkulturalnih gradova. Regije koje sudjeluju u projektu bit će pioniri u razvoju i provedbi inovativnih strategija regionalne integracije koristeći pristup s više dionika i, prvi put, interkulturalni pristup. U ovom trogodišnjem projektu sudjeluje jedanaest europskih regija iz devet zemalja u suradnji s 37 vanjskih i tehničkih partnera. (S. G.)