Nedopustivo

Tužna slika planinarskog skloništa: Skorpovac na srednjem Velebitu u neredu kakav se rijetko viđa

Marin Smolčić

foto: čitatelji

foto: čitatelji

Umjesto uvijek urednog skloništa naišli su na nered kakv planinari rijetko nalaze u ovakvim osamljenim nastambama.Planinarsko sklonište Skorpovac na srednjem Velebitu smješteno je na 958 m/nm. Nikada nećemo znati koliko je života spasilo to utočište, koliko je zdravlja sačuvano na tom gotovo stalno vjetrovima „okovanom“ terenu. Skorpovac je počesto spas za umorne planinare, putnike i namjernike. Planinarska etika i kultura nalažu svakome tko koristi neko sklonište ili dom da iza sebe ostavi red, odnosno stanje na kakvo je naišao. Prema fotografijama koje nam je danas uputila skupina naših čitatelja-planinara čini se da tome uvijek nije tako.


Nakon dugotrajnog pješačenja velebitskim vrletima skupina planinara jutros je stigla do Skorpovca, ne bi li se malo odmorili i onda nastavili put prema Ravnom Dabru. Umjesto uvijek urednog skloništa naišli su na nered kakv planinari rijetko nalaze u ovakvim osamljenim nastambama.


Posvuda su zatekli otpatke, razbacane ostatke hrane i ambalaže. Tako se Skorpovac nečijom nebrigom preobrazio u malu deponiju smeća. Od planinara smo dobili i SMS-poruku:
– Napišite neki komentar jer je ovo svakako nedopustivo. Tko god je ovo iza sebe ostavio, jadna im djeca koju će ovako odgojiti i stvoriti im higijenske navike, stoji u poruci.