TRADICIONALNA FEŠTA

Sezonsko slavlje u Baški opet je zasjalo punim sjajem: Ribarski dani zabavili Bašćane i njihove goste

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Najveća i najposjećenija sezonska fešta i ove je godine na Paladu i Velu plažu izvukla i staro i mlado. Odjeveni u ribarske majice, s crvenim facolićima oko vrata, Bašćani su još jednom pokazali koliko im je njihova pomorska i ribarska tradicija važnaBAŠKA – Ribarski dani koji se različitim prigodnim, ribarima i ribarstvu posvećenim zbivanjima u Baški već tradicionalno obilježavaju prvog vikenda u kolovozu, i ove su godine pogodili u sridu i ispunili očekivanja Bašćana, ali i njihovih i ovoga ljeta iznimno brojnih sezonskih posjetitelja. Događanje koje je odavno izraslo u glavnu, najveću i najposjećeniju sezonsku feštu, i ove je godine na Paladu i Velu plažu izvuklo i staro i mlado. Odjeveni u ribarske majice, s crvenim facolićima oko vrata, Bašćani su još jednom pokazali koliko im je njihova pomorska i ribarska tradicija važna i u kolikoj mjeri svi žive za svoje mjesto.


Odlični koncerti


Unatoč tome što je umjesto ribarstva i poljoprivrede, kako je to nekad bilo, danas glavna gospodarska grana – turizam, Ribarski dan bio je i ostao najvažnije, ali i najdugovječnije lokalno slavlje. Jedno od prvih turistima namijenjenih događanja u Baški, ali i na otoku Krku koje se, kako se lokalni turistički djelatnici s pravom vole pohvaliti, započelo upriličavati još davne 1910. godine, nekad se temeljilo uglavnom na povlačenju mreža i slavljenju ribara, danas je obogaćeno mnoštvom zabavnih, glazbenih, ali i izložbenih zbivanja u kojima se okupljaju i jednako dobro zabavljaju i mještani, ali i uvijek brojni gosti.

Uz već tradicionalna obilježja Ribarskog dana bez kojih ne prolazi ni jedna takva fešta – ribarskog mimohoda i prikaza ručnog povlačenja mreže migavice, koje su svojom svirkom koračnica uljepšali članovi Limene glazbe Spinčići, a plesom i članice Mažoretkinja otoka Krka, ovogodišnje su ribarsko slavlje obogaćivala brojna zabavna natjecanja i gastroprogrami, jednako kao i radionice i druženja namijenjena najmlađima, uklopljena u Dječji ribarski dan. Naravno, ključni faktor svake dobre zabave dobra je glazba pa su se domaćini iz TZ-a Općine Baška nakon dvije godine ponešto skromijeg obilježavanja tog dana ovog puta uistinu isprsili, dovevši u svoje mjesto cijeli niz jakih i poznatih estradnih imena. Ljetna pozornica na Staroj rivi ugostila je tako brojna glazbena imena, najprije Trio Marinero, a tijekom jučerašnje večeri i Daleku obalu uz koju je nastupila i grupa Venus. Današnja, nedjeljna večer bašćanskog ribarskog trodnevlja rezervirana je za ljubitelje klapske pjesme koji će uživati u koncertnom nastupu klape Kampanel.


Dječje radionice


– Kako bi svi mogli uživati u ovom, za sve nas posebnom vikendu, promenadni nastupi klape Zvonimir, Tria Bajs te Tria G-dur u petak i subotu osigurali su da se ugođaj ribarske večeri prenese i do onih najudaljenijih i najizoliranijih točaka našeg mjesta, rekla nam je Ivana Topić, direktorica TZ-a Općine Baška. Valja napomenuti i da je u povodu Ribarskog dana u bašćanskoj galeriji Zvonimir javnosti predstavljena izložba radova riječkog fotografa i ribara Ivana Kosića »Vrijeme mora«. I ove su godine organizirani i besplatni posjeti ribarskom muzeju Buymer smještenom u ribarskoj kućici jedne od udaljenijih uvala u okilici Baške, ali i radionice za mališane koji su, osim u kupanju, na Veloj plaži ovih dana mogli uživati i u učenju tanca pod sopile (u organizaciji KD-a »Šoto«), radionici izrade cvjetnih vjenčića te učenju pisanja na glagoljici. Održana je i edukativna radionica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka »Riba ribi grize rep«, likovna radionica Ingerborg Crnogaj i Gordane Maravić »Kud plovi ovaj brod…«, radionica čvorologije, ali i prezentacija i promatranje nebeskih tijela teleskopom, za što su se pobrinuli predstavnici Akademskog astronomskog društva Rijeka. Događanja namijenjena mališanima danas će pak zaključiti Mala škola ribolova za što će biti zaduženi članice i članovi RŠD-a Škrpina Baška.