Na Žalu ribara

Šesta smotra zborova u Bakru: Skladatelji prijateljskih nota

Marko Dobrecović

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

Bakarskoj se publici predstavilo sedam zborova: MPZ KUU Jeka Primorja iz Rijeke, KUD Halubjan iz Viškova, Riječki komorni zbor Val iz Rijeke, MPZ Gimpl iz Ravne Gore, KUD Lovor iz Lovrana, VA Lipe iz Siska te dragi domaćini KUU Sklad Bakar.Na bakarskom je Žalu ribara u subotu navečer održana šesta smotra zborova „U skladu s prirodom.“ U organizaciji Kulturno umjetničke udruge Sklad iz Bakra, a pod pokroviteljstvom Grada Bakra i Primorsko-goranske županije, upriličen je nastup sedam zborova koji su još jednom pokazali moć zborskog pjevanja, snagu višeglasja i bili pokretač očuvanja prirode. Valja naglasiti kako se cijeli niz udruga uključio u organizaciju, pa su tako KUU Sklad u organizaciji pomogli i DVD Bakar, Udruga Bakarska žena, Udruga umirovljenika Grada Bakra, UHBDR Grada Bakra, Bakarska straža, Društvo Naša djeca Bakar te ŠRD Luben Rijeka.


Bakarskoj se publici predstavilo sedam zborova: MPZ KUU Jeka Primorja iz Rijeke, KUD Halubjan iz Viškova, Riječki komorni zbor Val iz Rijeke, MPZ Gimpl iz Ravne Gore, KUD Lovor iz Lovrana, VA Lipe iz Siska te dragi domaćini KUU Sklad Bakar.


Foto galerija: Šesta smotra zborova u Bakru


– Unatoč pandemijskim uvjetima koji vladaju posljednje dvije godine, mi nismo zapostavili organizaciju ove smotre. Trenutno je došlo doba kada nema puno smotri ili okupljanja zborova, pa se tako ova smotra posebno ističe. U svim je svojim izdanjima cilj ove smotre bio pokazati da su glazbenici amateri u stanju napraviti vrhunski glazbeni događaj, prikazana je višestruka sinergija pjevača, zborova i publike. Želimo prikazati Bakar kao primjer urbanog, kulturnog i društveno razvijenog centra, navodi predsjednica KUU Sklad Bakar Dunja Vladislović .
Repertoar zborova bio je zaista izniman. Šarolik sijaset pjesama izveden je u subotu. Od tradicionalnih napjeva, pa do pop skladbi: Istarski tanac, Rodila loza, Zorja moja zorja, ali i Tempera, We are the world i Molitva. Na samom kraju programa zborovi su se udružili i zapjevali Neka cijeli ovaj svijet iz mjuzikla Jalta, Jalta te tako još jednom podcrtali zeleni karakter večeri. Naime, smotra je imala izražen karakter očuvanja prirode.Svi zborovi koji su došli iz drugih gradova sa sobom su ponesli i jednu sadnicu biljke po izboru. Tim se putem izražava svojevrsni kontrast luci za rasuti teret koja praši grad, a zelenilom se žele vratiti prirodi, a sklad prirode i društva, uz primjesu kulture, može biti pokretač društvenih promjena.


– To je jedan jako lijep običaj koji se njeguje na ovoj smotri. Naravno, mi ne određujemo kakve sadnice zborovi moraju donijeti. To bude znak prijateljstva zborova, a kada vidimo raznolikost biljaka to bude pravo iznenađenje. U proteklim godinama gostujući zborovi poklanjali su nam crveni kanadski javor, hrast lužnjak, oleandar, šljive…mogli bismo reći da možemo napraviti arboretum, nastavlja Vladislović.
Smotra „U skladu s prirodom“ je još jednom pokazala inicijativu pojedinca i grupe za ozelenjivanje grada i radost zborske pjesme. Hvala im na tome.