Multimedijsko izdanje

Zvučne slikovnice: Srednjovjekovni Frankopani po mjeri današnje djece

Bruna Matičić

Foto:_ M. GRACIN

Foto:_ M. GRACIN

Osam slikovnica nastalo je u vrijeme koronakrize, odnosno rada od kuće. Autorski tim čine: Velid Đekić, Margareta Peršić, Elvis Stanić, Rajna Miloš i Luka ZulianČAVLE – Edicija osam frankopanskih zvučnih slikovnica i Youtube kanala projekta Putovima Frankopana predstavljena je jučer u frankopanskom Kaštelu na Grobniku.


Zvučne slikovnice objavljene su tijekom koronakrize na Youtube kanalu projekta i rezultat su zajedničkog rada tima kreativaca, a nadahnute su kaštelima Frankopana u kojima se nalaze interpretacijski centri: Krk, Bribir, Bakar, Kraljevica, Grobnik, Trsat, Čabar i Brod na Kupi. Slikovnice su nastale na tekstovima koje potpisuje Velid Đekić, a simpatične ilustracije slikovnice priredila je Margareta Peršić, dok je prigodni glazbeni predložak djelo Elvisa Stanića.


Rajna Miloš slikovnicu je glasovno ozvučila, a zvučne i videosnimke uredio je i prilagodio dvanaestogodišnji Luka Zulian, najmlađi član ovoga tima. U povodu predstavljanja slikovnica, u Kaštelu Grobnik postavljena je i izložba ilustracija koje krase slikovnice, autorice Margarete Peršić.


Edukativni program
Projekt Putovima Frankopana obuhvaća obnovu i revitalizaciju frankopanskih kaštela te uređenje interpretacijskih centara u kaštelima, ali uključuje i niz aktivnosti i edukativnih programa za građane, posebice za djecu i mlade. Razni kvizovi, predavanja, pričaonice i kreativne radionice provode se s ciljem upoznavanja djece i očuvanja bogate frankopanske kulturne baštine u Primorsko-goranskoj županiji.


– Plemićka obitelj Frankopana ostavila je snažan pečat ne samo na povijest naše županije i Hrvatske, nego i ovog dijela Europe. Uređenjem 17 kaštela i tri sakralna objekta, povezanih s Frankopanima, njihovoj materijalnoj baštini želimo dati turističku valorizaciju, ali i osvijestiti javnost o utjecaju Frankopana na mnoge grane ljudskog djelovanja. Zbog toga projekt prate kreativni i edukativni programi, vrijedna tiskana izdanja među kojima su monografija i slikovnice, te multimedijski sadržaji, istaknuo je župan Zlatko Komadina.


Kraljevski timski rad


Sonja Šišić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu, također je istaknula vrijednost kulturne baštine koju su Frankopani ostavili diljem županije, od Krka, preko Vinodola do Gorskoga kotara, koju je potrebno njegovati.


Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN


– Frankopane ne smijemo ostaviti srednjem vijeku. Njihove su vrijednosti svevremenske. Iza njih su ostali zakonici, statuti i druge važne isprave zabilježene na hrvatskome jeziku glagoljičkim pismom. Naša je obveza o njima stvarati sadržaje po mjeri današnjice, objasnila je Šišić. Budući da su početkom koronakrize obustavljeni edukativni sadržaji o Frankopanima koji se održavaju u osnovnim školama, odlučeno je izraditi multimedijske sadržaje namijenjene najmlađima.


– Multimedijske slikovnice nastale su tijekom rada od doma, u koronavrijeme, u tišini kada nije bilo nikakvih zvukova. Bili su to potpuno amaterski uvjeti kućne atmosfere. Snimljeni tekst poslala bih Elvisu Staniću koji je za svaku slikovnicu stvorio cijelu skladbu i dao joj karakter, dinamiku i potpuno novu dimenziju. Luka je uredio i za video objedinio sve naše radove i jednim jednostavnim rukopisom zaokružio svaku priču. Bio je to kraljevski timski rad u kojem sam beskrajno uživala, otkrila je Rajna Miloš, voditeljica snimanja zvučnih slikovnica.


Osam izdanja


Ediciju frankopanskih slikovnica čini osam izdanja vezanih uz lokalitete interpretacijskih centara, a njezini naslovi su: Tri brata i tri kule, Grobnički mlin, Bribirske djevojčice, Putovanje bakarskim jedrenjakom, Svojeglavi štapić, Trsatsko blago, Čabarski rudari i Puhova družina. Priče su utemeljene na konkretnim povijesnim ličnostima i činjenicama, a autor Velid Đekić nastojao je u svaku unijeti lokalne prepoznatljive elemente vezane uz frankopansku baštinu u tim krajevima.


– Priča o Frankopanima je slojevita i bogata, a u biografiji obitelji postoji dosta tamnih stranica. Teško bi bilo obuhvatiti cjelovitu povijesnu priču, stoga sam odabrao zanimljive elemente i dijelove iz povijesti Frankopana i uz dječju spisateljsku zaigranost i kreativnost nastale su priče za djecu, istaknuo je Đekić.


Podsjetimo, projekt Putovima Frankopana Primorsko-goranska županija pokrenula je 2005. godine s ciljem obnove, očuvanja, zaštite i održivog korištenja frankopanske materijalne i nematerijalne baštine. Projekt je vrijedan 61 milijun kuna, a u tijeku je njegova treća faza koja je s 47,3 milijuna kuna financirana bespovratnim sredstvima iz strukturnih fondova Europske unije.