Nezadovoljni radom ministra znanosti i obrazovanja

Županijski HDZ: Jovanović i SDP unazadili su školstvo; Jovanović: O sustavu obrazovanja očito ne znaju puno

Damir Cupać

"Željko Jovanović najavio je da će radovi na objektima studentskog smještaja početi najkasnije u ljeto 2012. godine, a tamo je još uvijek pustopoljina ostala od JNA", upozorio je Predrag ŠustarRIJEKA – Tomislava Zečević Pedić i Predrag Šustar iz primorsko-goranskog HDZ-a ocijenili su da su aktualna vlada i ministar Željko Jovanović unazadili hrvatsko školstvo i znanost, dodali su da u dvije godine nije napravljen bilo kakav iskorak, te da je ocjena rada riječkih ministara nula bodova.


– Željko Jovanović najavio je da će radovi na objektima studentskog smještaja početi najkasnije u ljeto 2012. godine, a tamo je još uvijek pustopoljina ostala od JNA. Očito je da ministar Jovanović ne prepoznaje važnost ovoga projekta koji ima i ekonomsko opravdanje jer svaki student mjesečno troši oko 600 eura. Dvije godine su prošle, a ništa nije napravljeno. Očito se opet ponavlja sindrom presamozatajnosti SDP-ovih ministara iz Rijeke. Riječko sveučilište ima 600 studentskih kreveta, a usporedbe radi, Sveučilište u Mariboru ima ih 2.800. Nema naznaka da će se takva situacija popraviti, šo znači da ćemo mi biti teško konkurentni relevatnim sveučilištima, upozorio je Šustar.


Zečević Pedić primijetila je da je Plan 21 tanka knjižica, ali da je za SDP postala predebela jer se gotovo ništa od onoga što je u tom predizbornom programu SDP-a navedeno nije reliziralo.
– SDP-ovci su dosljedni jedino u nedosljednosti. Oni u trećoj godini mandata najavljuju strategije i akcijske planove, ali realizacija projekata nema. Car je gol, netko to treba reći, jer ništa nije napravljeno. Obećali su nove škole, a zatvaraju postojeće. Obećali su profesorima poboljšanje položaja, a događa se upravo suprotno. Ministarstvo znanosti i obrazovanja raskida kolektivni ugovor, a to je samo jedna u nizu ishitrenih odluka. Ne uvažava se mišljenje struke, a samo je pitanje dana kada će sve profesore prozvati neradnicima, kao što su liječnike. Šalju nam dekrete, zabranjuju izražavanje osobnog mišljenja, a sve to dolazi iz resora ministra koji se ne libi komentirati sve što mu padne na pamet. To je dokaz da ova vlast nije demokratski orijentirana. Jednostavno, ministar odbija dijalog i to oko tako važnih stvari kao što je Strategija odgoja i obrazovanja. Najavljuju cjelodnevnu nastavu i devetgodišnje osnovnoškolsko obrazovanje, a tvrde da je učitelja previše, ogorčena je Zečević Pedić. Ona je dodala da su riječke, naročito srednje škole, u jako lošem stanju i da nemaju uvjete za izvođenje nastave.


HDZ-ovci su zaključili da se SDP osam godina spremao za vlast, a da dvije godine mandata svjedoče o njihovoj nesposobnosti.


Jovanović: Pustopoljina postoji samo u moralu političkih konvertita


Na optužbe iz HDZ-a o tome da je u svom mandatu unazadio sektor znanosti, reagirao je ministar Željko Jovanović, ističući da reagira kao član Predsjedništva SDP-a Hrvatske, ali i član predsjedništva na razini gradskog i županijskog SDP-a.


– Dok državni HDZ priprema obranu kao kriminalna organizacija i plagira diplomske radove, a lokalni eksponenti te stranke obračunavaju se šakama, dvoje njihovih predstavnika našli su vremena da se osvrnu na sustav obrazovanja i znanosti o kojemu, očito, ne znaju baš puno. Suprotno izrečenom na konferenciji za novinare riječkog HDZ-a, nesporna je, naime, činjenica, da su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i koalicijska Vlada predvođena SDP-om u ovom mandatu, između ostaloga, osigurali 250 milijuna kuna godišnje za subvencioniranje besplatnog studija. Nadalje, po prvi puta nakon 15 godina Ministarstvo je uredilo sustav subvencionirane studentske prehrane, na način da se potaknula konzumacija cjelokupnih menija dok je istovremeno osigurana financijska stabilizacija studentskih centara. Sav novac koji je ušteđen racionalnijim upravljanjem visokim školstvom preusmjeren je u studentske stipendije, kojih će ove godine biti dodijeljeno 50 posto više i to u prosječno 50 posto većem iznosu – kaže Jovanović. 


Nadalje, ističe, Ministarstvo je u ovome mandatu osiguralo 340 milijuna kuna za Hrvatsku zakladu za znanost (usporedbe radi, u osam godina mandata  HDZ-ovih vlada za tu je svrhu ukupno bilo izdvojeno 2,8 milijuna kuna). Dodatnih 150 milijuna kuna u trogodišnjem razdoblju (2013.-2015.) prepušteno je za znanstvenu djelatnost samim znanstvenim organizacijama. MZOS s Ministarstvom financija i upravama sveučilišta privodi kraju i projekt suradnje s Europskom investicijskom bankom kroz koji bi se u visokoškolsku infrastrukturu uložile 1,4 milijarde kuna (od toga gotovo 400 milijuna za infrastrukturu Sveučilišta u Rijeci), od čega je gotovo 730 milijuna kuna namijenjeno za studentske domove i restorane. U Rijeci je, pak, samo tijekom 2013. godine ustrojen Fakultet zdravstvenih studija i Centar naprednih studija jugoistočne Europe na području humanističkih znanosti. Stvoreni su i svi preduvjeti za uspješno održavanje europske Univerzijade u Rijeci i Zagrebu 2016. godine, kaže u odgovoru Jovanović.


– Pustopoljina o kojoj govori nerealno ambiciozni Predrag Šustar može, dakle, eventualno postojati samo u moralu političkih konvertita koji su jedan dan laburisti, a već dan iza toga demokršćani – kaže ministar.


Što se, konačno, tiče Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, začuđuje da tijekom javne rasprave, koja je trajala dva mjeseca, nitko iz riječkog HDZ-a nije poslao niti jedan konkretan i suvisao prijedlog, niti se potrudio doći na jednu od brojnih tribina koje su na tu temu bile organizirane u Rijeci i diljem Hrvatske. Ipak, premijerov savjetnik za znanost prof. dr. sc. Neven Budak i Ministarstvo, zahvaljujući i,  između ostaloga, konstruktivnom doprinosu saborskih zastupnika i bivših ministara znanosti i obrazovanja iz redova HDZ-a, rade na konačnoj verziji Strategije za koju se nadamo da će biti usvojena političkim i stručnim konsenzusom. 


– Riječki HDZ-ovski “car” laži, obmana i pustošenja džepova građana je, dakle, definitivno gol. Nikakvi plagijati tu ne mogu biti od pomoći – zaključuje u svom stilu Željko Jovanović.