Susret s novinarima

Župan Komadina: PGŽ će s 1,5 milijun kuna pomoći sanirati  ceste u Gorskom kotaru oštećene poplavom 

P. N.

Kriteriji dodjele definirat će se kada se utvrdi točna visina štete, prije svega u  Delnicama, Čabru, Vrbovskom i Brod Moravicama, a iznos pokriva približno  polovicu ukupne štete, dodao je župan Komadina 


 


U 2022. godini temeljem programa „Razvoj mreže sanjkališta u Gorskom  kotaru“ iz proračuna Primorsko-goranske županije raspoređeno je 2,3 milijuna  kuna, izvijestio je župan Zlatko Komadina na redovnom susretu s novinarima. Na  posljednjem, trećem rasporedu sredstava, Općini Lokve dodijeljeno je 100 tisuća  kuna za sufinanciranje nabave motornih saonica za Sanjkalište Lokve, dok je na  prethodna dva s po 750 tisuća kuna Općini Fužine sufinancirana nabava i montaža  pokretne trake na Sanjkalištu “Plasa”, Gradu Vrbovsko nabava ratraka te nabava  i montaža pokretne trake za sanjkalište u naselju Vujnovići te nabava i montaža  pokretne trake u Sanjkalištu “Rusovi“ u Delnicama. 
Rebalansom proračuna u listopadu osigurat će se i oko 1,5 milijuna kuna za  naknadu štete za prometnice u Gorskom kotaru koje su uništene u poplavama.  Kriteriji dodjele definirat će se kada se utvrdi točna visina štete, prije svega u  Delnicama, Čabru, Vrbovskom i Brod Moravicama, a iznos pokriva približno  polovicu ukupne štete, dodao je župan Komadina. 


Osvrnuo se i na netom održanu sjednicu Županijske skupštine PGŽ u Ravnoj  Gori i poručivši da će Primorsko-goranska županija u naredne tri godine uložiti 54  milijuna kuna u Gorski kotar. Od toga sedam milijun kuna godišnje u Fond za  Gorski kotar, odnosno proračune goranskih gradova i općina, za poduzetnike,  turizam i ruralni razvoj šest milijuna kuna te pet milijuna za cestovnu  infrastrukturu. 


„Za regionalni razvoj te poduzetništvo, turizam i ruralni razvoj izdvojit će se  13 milijuna kuna. To je iznos koji je rebalansiran s Platkom u prošloj godini. Važno  je reći da je naš cilj bio dovršiti Platak i okrenuti ta sredstva u Gorski kotar“, rekao  je župan i istaknuo da je PGŽ u posljednjih osam godina u Gorski kotar uložila  skoro 150 milijuna kuna bez decentraliziranih sredstava, a povukla otprilike 50  milijuna kuna poreznih sredstava. Što znači da je u proračune goranskih gradova  i općina vratila sve što je s ovog područja uprihodovala i dodatno uložila dvostruki  iznos, zaključio je župan. 


Podsjetio je i da PGŽ putem Goranskog sportskog centra ulaže i dodatnih tri  milijuna kuna godišnje u održavanje sportskih objekata u Delnicama čime u  potpunosti rasterećuje Grad Delnice tog troška. 


Resorna pročelnica Sonja Šišić izvijestila je da je projekt „Putovima  Frankopana“ finalist za nagradu Europske mreže kulturnog turizma u kategoriji  „Suradnja muzeja i mjesta baštine“. Proglašenje pobjednika bit će održano 20.  listopada na otoku Krku, a među finalistima s područja Primorsko-goranske  županije su i suhozidna gradnja i TZ Kvarner s brendom „Kvarner Maritime  Heritage“.  


Zaprimljeno je završno izvješće EU o provedbi projekta „Integrirani projekt  revitalizacije Guvernerove palače i Nugentove kuće u Rijeci“ Pomorskog i  povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka u okviru kojeg je izrađena  dokumentacija cjelovite obnove i rekonstrukcije te je projekt spreman za  kandidiranje za sredstva iz EU fondova, napomenula je pročelnica.  


Najavila je da se Primorsko-goranska županija priključila obilježavanju 27.  rujna, Svjetskog dana turizma s bogatim frankopanskim programom u Općini  Vinodolskoj, na otoku Krku i u Gorskom kotaru te u obilježavanje Mjeseca  hrvatskog turizma tijekom kojeg će u listopadu ulaznice za županijski Prirodoslovni  muzej i Povijesni i pomorski muzej Hrvatskog primorja biti snižene za 50 posto. 


Resorni pročelnik Brajan najavio je raspisivanje drugog Javnog natječaja za  sufinanciranje programa i projekata udruga iz područja lovstva iz Proračuna  Primorsko-goranske županije kojim će se primarno opremiti lovišta kako bi se  smanjila šteta od divljači i spriječilo spuštanje divljači u naseljena mjesta. Natječaj  će biti otvoren do kraja listopada.  


U osvrtu na aktualne teme, župan Komadina čestitao je Hrvatskoj  nogometnoj reprezentaciji na jučerašnjoj pobjedi protiv Austrije u Ligi nacija te  izrazio nezadovoljstvo pobjedom ultra desnice na izborima u Italiji. Bude li Giorgia  Meloni na čelu nove Vlade, župan Komadina pozvao je Vladu RH da uputi protestnu  notu radi prethodno izračenih stavova u kojima je zazivala pripojenje Rijeke i Istre  Italiji. 


Unaprijed zahvaljujemo na objavi priopćenja i srdačno vas pozdravljamo. S poštovanjem