Povežimo se baštinom

Značajan projekt u staroj jezgri Kastva: Počeli radovi na uređenju Crekvine

Slavica Kleva

Do kraja ove godine radit će se na sanaciji bočnih zidina, a većina parkirnih mjesta će u tom razdoblju biti dostupnaKASTAV – Unatoč planovima gradske uprave Kastva da početak radova na Crekvini obilježi i živom riječju glavnog projektanta arhitekta prof. Nenada Fabijanića, to se nije dogodilo zbog njegove spriječenosti. No, važno je naglasiti da su radovi na uređenju Crekvine startali početkom tjedna, pa valja podsjetiti da je preuređenje Crekvine, čudesnog kastavskog ambijenta u staroj jezgri, dijelom sveobuhvatnog projekta »Povežimo se baštinom«.


Upravo pripremni radovi ograđivanja gradilišta na Crekvini označavaju početak jednog od najznačajnijih projekata u staroj gradskoj jezgri Kastva – »Povežimo se baštinom«, a izvodi se u okviru Urbane aglomeracije Rijeka, s ciljem izgradnje novih i revitalizacije postojećih lokacija kulturno-povijesne baštine.


Ukupna vrijednost projekta »Povežimo se baštinom«, kojeg sufinancira Europska unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, iznosi 76,37 milijuna kuna, iznos EU financiranja je 36,36 milijuna kuna, dok je Grad Kastav uključen s uređenjem trga Lokvina i lokaliteta Crekvina.
U odnosu na uređenje Crekvine, riječ je o drugoj fazi sanacije i uređenja nakon što su 2017. godine u suradnji s Ministarstvom turizma izvedeni radovi vrijedni 2 milijuna kuna. Tada je napravljena konsolidacija i konzervacija postojeće konstrukcije svetišta, a ponovo je zatvoren prolaz kroz oltarno svetište Crekvine koji je nasilno otvorila talijanska vojska nakon Prvog svjetskog rata.


Ujedno su na prostoru istočne sakristije uređeni novi sadržaji u funkciji ljetne pozornice, muška i ženska garderoba sa sanitarnim čvorovima te skladišni prostori. Do kraja ove godine radit će se na sanaciji bočnih zidina, a većina parkirnih mjesta će u tom razdoblju biti dostupna. Cijela investicija, vrijedna 5,8 milijuna kuna, trebala bi biti gotova do proljeća.