Županov press kolegij

Zlatko Komadina: Lex LNG bit će agresija na našu samoupravu

Tihana Tomičić

Čini se da se žele izbjeći redovni postupci, a svi ti posebni "lexovi" samo su dokaz da je pravni sustav nedorečen i da svi postojeći zakoni ne pružaju odgovore na potrebe života, komentirao je župan Zlatko KomadinaRIJEKA – Ako je točno da će Vlada donijeti tzv. lex LNG, tada mogu samo reći da je to agresija na pravo samouprave da kreira svoje prostorne planove i donosi odluke o koncesijama na pomorskom dobru.


Čini se da se žele izbjeći redovni postupci, a svi ti posebni “lexovi” samo su dokaz da je pravni sustav nedorečen i da svi postojeći zakoni ne pružaju odgovore na potrebe života, komentirao je župan Zlatko Komadina najave da bi Vlada uskoro mogla predložiti novi zakon kojim bi se ubrzala gradnja plutajućeg LNG terminala u Omišlju.


Kako je poznato, Skupština se izjasnila protiv, a Komadina je najavio da će na tu temu već sutra održati posebnu konferenciju za novinare s načelnicom Omišlja Mirelom Ahmetović.
Komentirao je i PGS-ove zahtjeve da se lokalno stanovništvo oslobodi plaćanja cestarine kroz Gorski kotar i mostarine za Krk – to je podržao, te najavio da će županijski upravni odjel brzo izaći sa svojim prijedlogom u tom smjeru, s kojim će ići i pred Skupštinu te ga potom uputiti ministatrstvima.


– Svima su puna usta urbanih aglomeracija, a ljude se naplatama tjera da ostaju u svom selu. Naplaćuje im se da dođu u Gorski kotar. Onaj tko ide u Gorski kotar da bi tamo i ostao, kao turist ili gost, mora biti oslobođen plaćanja cestarine. Isto vrijedi i za Krk i otoke – tko odlazi na otoke da bi boravio, nema zašto plaćati i trajekt i most. Tranzit je drugo, ali ovo treba mijenjati, rekao je Komadina. Model može biti da se pomaknu naplatne kućice, primjerice, rekao je župan.


Prvi kolegij u ovoj godini održao je u novim prostorijama namijenjenim novinarima i javnim nastupima u zgradi u Adamićevoj, te je pobrojao veće projekte u 2018. Kako je rekao, već se sada gradi na desetak lokacija – škola Punat, također i Čavle, potom kaštel u Bakru, u Guvernerovoj palači gdje se obnavlja jedan trakt, u Fužinama gdje se gradi društveni dom za mlade, te u Ljećilištu Veli Lošinj, i u lukama Novi Vinodolski i Susak. Uskoro se završava projekt nove škole u Jelenju, raspisuje se natječaj za energetsku obnovu osam škola, u veljači kreće i obnova kaštela Trsat, potom dom za mlade u Mrkoplju itd.


– Jedan od projekata je i Platak, gdje smo dosad imati 30 snježnih dana, sa po tisuću gostiju, dakle oko 30.000 posjetitelja, rekao je Komadina.