Kukuljanovo

Ceste Rijeka postrojile vozila i opremu: Zimska služba spremna za zimu

Bruna Matičić

Smotra vozila zimske službe u bazi na Kukuljanovu / Snimio Vedran KARUZA

Smotra vozila zimske službe u bazi na Kukuljanovu / Snimio Vedran KARUZA

Na raspolaganju je 65 vozila, kamiona i specijalnih vozila Unimog, 20 utovarivača te 160 djelatnika koji su spremni za zimske radoveKUKULJANOVO  Ceste Rijeka, poduzeće koje je zaduženo za održavanje državnih, županijskih i lokalnih cesta na području Primorsko-goranske županije, spremne su za predstojeću zimsku sezonu, a to je potvrdila smotra vozila, opreme i stacionara za potrebe zimske službe 2020./2021. koja je jučer održana na Kukuljanovu.Inače, zimska služba tvrtke Ceste Rijeka za vrijeme zimskoga perioda brine se o održavanju oko 1.400 kilometara javnih cesta i 600 kilometara nerazvrstanih cesta, od čega 900 kilometara u planinskom području i 1.100 kilometara u obalnom području. Ceste Rijeka ugovorni su izvoditelj Hrvatskih cesta za održavanje 530 kilometara državnih cesta i Županijske uprave za ceste za održavanje 890 kilometara županijskih i lokalnih cesta te ima ugovore za održavanje nerazvrstanih cesta za područje grada Rijeke te gradova Novog Vinodolskog, Bakra i Kastva te Općine Viškovo.


Goran Spoja / Snimio Vedran KARUZA

Goran Spoja / Snimio Vedran KARUZA


 
Ove godine na raspolaganju imaju 65 voznih jedinica, kamiona i specijalnih vozila Unimog, 20 utovarivača i 160 djelatnika koji su spremni za radove u predstojećem zimskom razdoblju, a dio vozila i mehanizacije za potrebe održavanja prometnica u našoj županiji bilo je moguće vidjeti i na jučerašnjoj smotri. Tom prilikom Goran Spoja, član Uprave Ceste Rijeka d.o.o. napomenuo je da su, uz mehanizaciju za potrebe održavanja cesta u zimskim uvjetima, osigurane i operativnim planovima predviđene dovoljne količine natrijevog klorida, kalcijevog klorida i kamenog agregata te istaknuo da dežurstva u stalnim zimskim bazama u planinskom području Primorsko-goranske županije započinju 1. studenoga, a 15. studenoga uvode se i u priobalnom području.


– Prognoze za ovu zimu teško je pogoditi s obzirom na to da je posljednjih nekoliko zima bilo vrlo različito, no moramo biti spremni s mehanizacijom za uvjete koji mogu nastati, ali i službe koje rješavaju pitanje snijega moraju biti spremne reagirati, kada za to bude potreba, rekao je Goran Spoja. Osim dviju stalnih zimskih baza na Kukuljanovu i u Delnicama, za potrebe održavanja cesta u zimskim uvjetima dežurstvo se organizira u još pet stalnih zimskih baza i to u Gornjem Jelenju, Čabru, Vrbovskom, Klenovici i Šapjanama te trima povremenim zimskim bazama: Krk, Cres – Lošinj i Breze. Naše baze raspoređene su diljem cijele županije i možemo u relativno kratkom roku reagirati i prevenirati u slučajevima ugroze sigurnosti na prometnicama, odnosno u slučaju snijega, kazao je Goran Spoja.


No osim zimske službe, zimu spremni trebaju dočekati i ostali vozači koji su dužni imati zimsku opremu u vrijeme kada na cesti vladaju zimski uvjeti. Stoga ovom prilikom iz Cesta Rijeka upućuju apel svim vozačima da se pripreme za predstojeću sezonu zimskih uvjeta na prometnicama i svoja vozila opreme za snježne uvjete.