Suradnja

Zeleni Kastav: Članovi izradili platnene vrećice s logom Sajma

Andrea Bralić

Društvo djeluje od 2014. s djecom i mladima koji imaju kombinirane teškoće, od intelektualnih, raznih poremećaja u ponašanju poput organski uvjetovanog ADHD-a, onih iz spektra autizma, teškoćama u učenju poput disleksije ili disgrafije...KASTAV – Zeleni Kastav započeo je suradnju s udrugom Društvo za istraživanje i potporu (DIP), koja djeluje od 2014. s djecom i mladima koji imaju kombinirane teškoće, od intelektualnih, raznih poremećaja u ponašanju poput organski uvjetovanog ADHD-a, onih iz spektra autizma, teškoćama u učenju poput disleksije ili disgrafije, raznih psihičkih bolesti, ili se bore s posljedicama loših socijalnih uvjeta ili ozbiljnih mentalnih bolesti. Ova udruga će na sajmovima predstavljati svoje aktivnosti, a mlada umjetnica, Nela Bralić, koja je ujedno i radna asistentica mladima s teškoćama, izradit će grafički dizajn za logo sajma, dok će psihologinja Karmen Vučetić, koja vodi radionice šivanja s mladim s teškoćama, sašiti platnene torbe od žutice, kako bi zajedno sa Zelenim Kastvom pridonijeli izbacivanju najlonskih vrećica iz potrošnje i cijelom projektu dali humanitarnu vrijednost.


Plod ove sjajne suradnje, velike i manje platnene vrećice s logom sajma će se moći dobiti na sajmu već u ponedjeljak, 10. lipnja 2019. kao poklon za donaciju za rad DIP-a, te dio sredstava za nabavku i šivanje novih vrećica za buduće sajmove i proces oslobađanja od plastike. Pozivamo građane, a posebno poslodavce i donositelje odluka u jedinicama lokalnih samouprava u okruženju da nas podrže i doniraju za naš rad kako bi smo mogli nastaviti postizati ovakve čudesne rezultate. Mi na “leđima” i na srcu imamo odgovornost za naše mlade s teškoćama kojima smo posvećeni već 5 godina, a tražimo potporu zajednice da možemo nastaviti to činiti i dalje. Hvala svim podupirateljima i posebno gđi Ireni koja je prepoznala naš rad.


Uključenost u zajednicu


Marta Berčić, predsjednica DIP-a i koordinator provođenja svih programa s mladima s teškoćama, ističe da okupljaju mlade iz cijele Primorsko-goranske županije; iz Viškova, Hreljina, Rijeke, ali i Kastva koji su se školovali prema nekom od prilagođenih obrazovnih programa, u redovnim ili posebnim razrednim odjelima, ali i u Centru za odgoj i obrazovanje i nakon završetka školovanja ostali potpuno prepušteni sebi i mogućnostima aasvojih obitelji.
– Ono što nisu mogli sami je uključenost u zajednicu koja je nažalost i dalje vrlo okrutna prema mladima jer ne postoji prirodna socijalna podrška koju trebaju. Jedini u PGŽ-u provodimo mentorski program za ovu skupinu, a među rijetkima u Hrvatskoj mentorski program općenito. Ova vrsta programa je kompleksna i sastoji se od strukturiranih aktivnosti, a temelj čini mentorski odnos volontera i mentorirane osobe, koji provode vrijeme zajedno stvarajući tako prema individualiziranim planovima za svaki par zasebno uvjete za stjecanje obrazaca potrebnih za svakodnevno samostalno funkcioniranje u zajednici, a uz podršku stručnog tima. Naši volonteri su većinom studenti riječkog Sveučilišta, jer smo procijenili da će vršnjačko mentorstvo polučiti rezultate upravo na onom socijalizacijskom čimbeniku koji najviše nedostaje za uspješno uključivanje a to je grupa vršnjaka. Od osnutka je u programu bilo 40 do 50 mentorskih parova, oko 80 volontera, a prosječno godišnje volontira od 20 do 30 mladih volontera, ističe Karmen Vučetić.


Ponosni na rezultate


Nakon što mlade osobe s teškoćama usvoje nove vještine poput samostalnog korištenja javnog prijevoza, pozitivne reakcije na nepoznate ljude, komunikacijske vještine, samostalno uzimanje ili čak i pripremu jednostavnih jela, budu zdravstveno ali i socijalno zbrinuti, ostvarujući svoja prava kao građani i osobe s invaliditetom, mogu sudjelovati u radno-okupacijskom programu »Priprema, pozor, radim« koji ih priprema i širi mogućnost obavljanja jednostavnih poslova.


– Ponosni smo jer je pet naših mladih osoba zaposleno na komunalnim poslovima u KBC-u Rijeka i u drugim komunalnim poduzećima. U sklopu ovog programa provodimo aktivnosti u permakulturnom vrtu u Općini Viškovo u suradnji s udrugom roditelja »Pokrenimo se!« koji su nam ustupili javnu površinu na kojoj izrađujemo naše »dipove patuljke«, ovčice kasice od creske vune, vješalice za ključeve od drvenog škarta iz DI Klana i sl. Upravo te predmete poklanjamo građanima na našim Malim dipovim sajmovima ali i na sajmovima zdrave hrane kako bismo prikupili za naš rad, kaže Karmen Vučetić dodajući kako je sve teže naći izvore financiranja.– Djelomično nas je sufinancirao PGŽ, a Grad Rijeka nam je osigurao manji dio troškova tiska priručnika za mentore koji smo napisali za potrebe edukacije mentora. DIP od početka sve prihode od društveno poduzetničkih aktivnosti usmjerava u rad udruge za provedbu redovnih programa, ističe Vučetić.