Mjesec svjesnosti

Žele doći do oboljelih od hepatitisa kako bi ih izliječili u što kraćem roku

Paulina Plazonić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Ovogodišnja kampanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) odvija se pod sloganom "Hepatitis ne može čekati"Povodom mjeseca svjesnosti o hepatitisu i Svjetskog dana hepatitisa koji se održava 28. srpnja, u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije održana je konferencija s ciljem širenja svjesnosti o bolesti te ranog dijagnosticiranja i prevencije bolesti.


Ovogodišnja kampanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) odvija se pod sloganom “Hepatitis ne može čekati”. Jasna je to poruka kako je hepatitis bolest čija je rana dijagnoza od presudne važnosti.


Prof. dr. Davor Štimac istaknuo je značajni napredak u liječenju hepatitisa C unatrag zadnjih nekoliko godina
– Danas je liječenje jako učinkovito. Uzimajući dvije tablete dnevno unutar 12 tjedana, uspješnost terapije je 100 posto. Ona je besplatna za svih te smo na taj način došli do konačnog izliječenja te bolesti.


Nažalost, ne znamo tko je sve zaražen i upravo to je naša uloga u suradnji s Udrugom Hepatos – doći do oboljelih kako bismo ih izliječili u što kraćem roku.


Ako se ne liječi, virus prelazi iz ne-akutne u akutnu bolest, iz toga u kroničnu, iz toga u cirozu jetre te iz toga u karcinom. Zbog toga je naša misija naći bolesnike, izliječiti ih i iskorijeniti bolest, rekao je Štimac.


U Hrvatskoj od hepatitisa C boluje 40 tisuća ljudi, a od hepatitisa B 25 tisuća ljudi. Godišnje je oko 200 novooboljelih, dok je procijepljenost viša od 90 posto. Oko 20 tisuća ljudi u Hrvatskoj ima hepatitis, ali im nije dijagnosticiran.


Među njima je 30-ak posto onih kod kojih je bolest već uznapredovala do fibroze i za deset do petnaest godina razvit će komplikacije ciroze i karcinom jetre.


Kako je kazala epidemiologinja dr. Tanja Staraj Bajčić, besplatno anonimno testiranje na hepatitis provodilo se i tijekom cijele prošle pandemijske godine, izuzev dva proljetna mjeseca.


Predsjednica udruge Hepatos Rijeka Aleksandra Marković podsjetila je i na mogućnost besplatnog testiranja u prostorijama Udruge koje će se povodom Svjetskog dana hepatitisa održati 28. i 29. srpnja.


– Djelujemo već deset godina u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ-a i nudimo besplatno anonimno testiranje na hepatitis B i C te HIV na tjednoj bazi. U protekloj godini imali smo osam terenskih antigenskih testiranja.


Odazvalo se 138 ljudi, od kojih je čak 32 bilo pozitivno. Bila je to iznenađujuće visoka brojka zaraženih koju niti mi nismo očekivali.


Tako velik odaziv, dokaz je da je građanima nekad lakše posjetiti prostore koji nisu službene ustanove, jer nažalost i dalje postoji stigma i negativan kontekst u društvu, napomenula je Marković.


Na ovim testiranjima zahvaljujući suradnji s Klinikom za internu medicinu Kliničkog bolničkog centra Rijeka bio je omogućen i pregled uređajem FibroScan kojim se bezbolno utvrđuje stupanj oštećenja jetre.


Širenje svoje poruke udruga Hepatos Rijeka provodi i putem kazališne umjetnosti, u suradnji s Ri Teatrom. Dosad su odrađene dvije predstave, »Lucijina priča» i »Boca istine« te je premijera treće naslovljene »Život sa vagom» 13. listopada u HKD-u na Sušaku.