Oprez na cesti

Zbog radova gužva na Krčkom mostu, tijekom dana pojačan promet prema granici

P. N.

Na Krčkom mostu vozi se naizmjence, uz ograničenje brzine od 30 km/hZbog radova zabilježena je gužva na cesti za Krčki most i na samom mostu, a tijekom dana povremeno je pojačan promet očekuje se na pojedinim graničnim prijelazima sa Slovenijom na izlazu iz Hrvatske, a s BiH i Srbijom na ulazu, kako javlja HAK.


Vremenski uvjeti povoljni su za vožnju.


Zabrana prometa za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7.5 tona na pojedinim državnim cestama u Istri i priobalju (zabrane nema na autocestama i državnoj cesti DC1) na snazi je danas je od 14 do 23 sata, javlja HAK.


A1 Zagreb-Split-Ploče:
  • do 30.travnja od 20:00 do 07:00 sati, svakim danom, osim nedjeljom, u zoni čvora Žuta Lokva, na glavnoj trasi autoceste i ulaznom kraku čvora Žuta Lokva, iz smjera Žute Lokve, višekratno i kratkotrajno će se zaustavljati promet, zbog isključivanja izvanrednog prijevoza.
A11 Zagreb-Sisak:
  • do 6. travnja, zbog radova, zatvoren je izlaz sa čvora Jakuševec na autocestu A3 Bregana-Lipovac u smjeru Lipovca; obilazak: čvor Velika Gorica-DC31-DC1-čvor Kosnica.
Krčki most (DC102):
  • vozi se naizmjence, uz ograničenje brzine od 30 km/h (radovi između 1.+700 km i 2.+500 km, do 5. lipnja 2021.).


Istarski ipsilon (radovi):


  • između čvorova Cerovlje i Vranja (A8) vozi se uz privremenu regulaciju prometa i ograničenja: između čvorova Cerovlje i Lupoglav zabrana je za vozila šira od 3,00 m; između čvorova Lupoglav i Vranja u oba smjera zabrana je za sve izvanredne prijevoze; između čvorova Rogovići i Ivoli u smjeru Rijeke zabrana je za izvanredne prijevoze širine veće od 3,00 m.

Zatvorene su državne ceste:


  • DC2 Josipovac-Bizovac-Normanci (15.lipnja);
  • DC14 u zoni čvorišta Andraševec–Bračak (13. svibnja);
  • DC38 u Požegi (od 07:00 do 17:00 sati do 31. svibnja);
  • DC41 u naselju Drnje (do 15. srpnja);
  • DC70 Omiš (DC8)-Naklice-Gata-čvor Blato na Cetini (A1) od tvornice Galeb do raskrižja za Zakučac (do 1. srpnja);
  • DC501 između čvorova Oštrovica i Meja (15. lipnja).
Do 15. travnja 2021. godine, obvezna je zimska oprema na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj (https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2020_11_121_2366.html).
Uz povoljne vremenske uvjete u prometu je svakodnevno veliki broj biciklista, mopedista i motociklista. Vozače ostalih vozila HAK upozorava da prilikom uključivanja u promet, prestrojavanja, pretjecanja, obilaženja, polukružnog okretanja ili skretanja pripaze upravo na ovu kategoriju sudionika u prometu te im ne oduzimaju prednost prolaska na raskrižjima. Bicikliste, mopediste i motocikliste HAK također podsjeća da poštuju prometne propise i ograničenja brzine.
S obzirom na mnogobrojne upite vezane uz putovanje u susjedne države, HAK vozačima i putnicima savjetuje da se prije putovanja dobro informiraju na službenoj stranici Vlade za pravodobne i točne informacije o koronavirusu (https://koronavirus.hr) i stranici Hrvatskog autokluba (www.hak.hr), gdje će biti objavljene sve trenutne informacije vezane uz epidemiju koronavirusa kao i informacije vezane uz odvijanje prometa. Za sve upite vezane uz Sloveniju i BiH više informacija možete pronaći na stranicama Informativnih centara tih država (https://promet.si/ ili https://bihamk.ba/).