Zajednička izjava

Dio riječkih kandidata upozorava: Provedba izbora u ovakvoj situaciji opasnost je po građane

Portal Novi list

Foto NL

Foto NL

Smatraju da provođenje izbora u trenutnoj epidemiološkoj situaciji predstavlja realnu opasnost po sugrađane, koje, ističu, moraju staviti na prvo mjesto.Više stranaka uključenih u lokalne izbore u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji javnosti obratilo se javnosti zajedničkom izjavom oko provođenja izbora u trenutnoj epidemiološkoj situaciji u PGŽ.


Smatraju da provođenje izbora u trenutnoj epidemiološkoj situaciji predstavlja realnu opasnost po sugrađane, koje, ističu, moraju staviti na prvo mjesto.


Zajedničku izjavu potpisuju: Radnička fronta, Katarina Peović kandidatkinja za gradonačelnicu Rijeke; Vladimir Mezak, nezavisni kandidat za gradonačelnika Rijeke; Bura, Hrvoje Burić kandidat za gradonačelnika Rijeke; Akcija mladih i Unija Kvarnera, Vedran Vivoda kandidat za gradonačelnika Rijeke; Akcija mladih i Unija Kvarnera, Marko Boras Mandić, kandidat za primorsko-goranskog župana; Možemo!, Nebojša Zelič, kandidat za gradonačelnika Rijeke; Primorsko-goranski savez, Nikola Ivaniš kandidat za gradonačelnika Rijeke i Davor Štimac, nezavisni kandidat za gradonačelnika Rijeke.
Njihovu zajedničku izjavu prenosimo u cijelosti:


“Svjedoci smo posljednjih 10-ak dana rapidnog pogoršanja epidemiološke situacije u zemlji što se posebno odnosi na Primorsko-goransku županiju i grad Rijeku. Posljedica je to još uvijek nedovoljne procijepljenosti stanovništva i neučinkovitih mjera koje su dovele do novog vala zaraze.


Uz broj zaraženih, na dnevnoj razini zabrinjava i ona najcrnija brojka – broj umrlih od posljedica bolesti uzrokovane COVID-19 virusom.


Primorsko-goranska županija je kako bi spriječila daljnje napredovanje virusa uvela praktički lockdown, strože mjere s ciljem smanjivanja mobilnosti stanovništva i smanjivanja osobnih kontakata. Ovo sve se događa u trenutku kada bi se trebali raspisati lokalni izbori.


Kandidature za gradonačelnika/cu, kao i kandidature u slučajevima nezavisnih nestranačkih lista moraju se potvrditi potpisima birača.


Hrvatski zavod za javno zdravstvo već je propisao upute za skupljanje potpisa na štandovima od kojih se ističu i neke koje su jako teško provedive, kao primjerice preporuka da osobe koje potpisuju kandidaturu moraju biti 2 metra udaljene od osobe koja potpise prikuplja.


Mnoge zemlje s nižom incidencijom su odgodile izbore. Ukoliko Vlada ipak odluči provesti izbore u ovim uvjetima, smatramo da je nužno da se način provođenja izbora prilagodi uvjetima.


Lockdown jedne županije, radikalno ograničavanje kretanja i kontakata, nije situacija u kojoj se izbori i prikupljanje potpisa mogu smatrati regularnim. Dvoje kandidata za gradonačelnika oboljelo je od korone, jedan je i u bolnici zbog težeg oblika bolesti.


Briga za najugroženije o kojima svi moramo voditi računa, ali i za osiguravanje koliko-toliko pravednih uvjeta izbora, nas obavezuje da uputimo pismo Vladi RH, saborskim zastupnicima i javnosti te da tražimo osiguravanje takvih uvjeta bilo omogućavanjem prikupljanja potpisa elektroničkim putem, produljenjem roka za prikupljanje potpisa, omogućavanjem (u sadašnjim uvjetima) svima pod mjerom samoizolacije prava na glasanje, bilo nekim načinom koji će biti proceduralno legitiman, a neće ugrožavati živote i zdravlje ljudi” stoji u zajedničkoj izjavi.