Kostrena

Završeni radovi na groblju u Svetoj Luciji, cijena grobnice od 25 do 40 tisuća kuna

Barbara Čalušić

Kostrena je dobila 579 novih ukopnih mjesta te dodatnih 15 do 18 mjesta u općem polju. Grobljem će upravljati KD Kostrena koji je uz suglasnost Općine Kostrena formirao cijeneKOSTRENA – Blagoslovom koji je predvodio kostrenski župnik Ivan Stošić u Kostreni je obilježen završetak radova na novom dijelu groblja u Svetoj Luciji.


Završetkom projekta vrijednog 7,5 milijuna kuna, Kostrena je dobila 579 novih ukopnih mjesta te dodatnih 15 do 18 mjesta u općem polju. Novi dio groblja ima 71 grobnicu s trima ukopnim mjestima, 61 grobnicu sa šest ukopnih mjesta, kolumbarijski zid sa 60 mjesta s pretincima za četiri i osam urni te zajedničku grobnicu s 15 do 18 ukopnih mjesta, smještenih na površini od 1.800 četvornih metara.


Uvjeti korištenja


Grobljem će upravljati Komunalno društvo Kostrena koje je uz suglasnost Općine Kostrena formiralo cijene za korisnike u skladu s kategorizacijom i veličinom grobnih mjesta. Stanovnicima Kostrene će na korištenje na neodređeno vrijeme uz naknadu, biti ponuđeno 65 grobnih mjesta i to 35 grobnica s po tri ukopna mjesta, 30 grobnica s po šest ukopnih mjesta, osam pretinaca za četiri urne i dva pretinca za osam urni, dok će preostala mjesta biti namijenjena za naknadno ustupanje na trajno ili privremeno korištenje, u okolnostima kada nastupi smrtni slučaj, a obitelj nema osigurano ukopno mjesto.
Cijena grobnice s trima ukopnim mjestima iznosit će 25 tisuća kuna, cijena grobnice sa šest ukopnih mjesta bit će 40 tisuća kuna, dok će veći pretinac za urne iznositi osam tisuća kuna, odnosno 5.650 kuna manji.


Javni poziv u kojem će biti navedeni uvjeti i način na koji će mještani moći dobiti grobnice na korištenje na neodređeno vrijeme uz naknadu, bit će objavljen u drugoj polovici ožujka, a bit će otvoren dok bude raspoloživih grobnica i pretinaca za urne.


Parkiralište i stubište


– Za razliku od puno drugih mjesta, Kostrena već nekoliko godina ima pozitivan trend kretanja stanovništva što zahtijeva i pojačani komunalni razvoj mjesta, u što spadaju i groblja. Ovim zahvatom osigurali smo dovoljan broj ukopnih mjesta za duži vremenski period, a planiramo proširiti i drugo kostrensko groblje u Svetoj Barbari, istaknuo je općinski načelnik Dražen Vranić.


Inače, u prvoj fazi projekta 2018. godine izgrađeno je parkiralište s kojeg se stubištem pristupa novom dijelu groblja i internom putu unutar starog groblja koji vodi prema mrtvačnici. Sporedni, odnosno servisni ulaz, nalazi se na istočnoj strani dograđenog dijela i spaja se na glavni put koji vodi do mrtvačnice i omogućuje pristup transportnim kolicima do svih grobnih mjesta. Pomoću rampe pristup groblju omogućen je i osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti. Prošireni prostor groblja hortikulturno je uređen u skladu s ostatkom groblja. Unutar dograđenog dijela groblja postavljeno je šest kamenih klupa i formirano nekoliko otoka s tekućom vodom i posudama za otpad. U sklopu radova izvedena je i dekorativna rasvjeta.