OPĆINE VIŠKOVO I LOPAR

Završen EU projekt “Od prevencije do zdravlja”: Mnogi su postali i ostali nepušači

Biljana Savić

Lijep rezultat ovoga projekta je što smo u suradnji s CK Rijeka uspjeli realizirati i video materijal pod nazivom "Bolnica za mjedvjediće, a tu smo se bavili najmlađima kako bismo otklonili njihov strah od bolnice i posjeta lječniku, kazala je Sanja Udović.VIŠKOVO – U povodu završetka EU projekta “Od prevencije do zdravlja” što su ga tijekom proteklih 18 mjeseci proveli Općina Viškovo kao nositelj i Općina Lopar kao partner, u Saršonima je održana završna konferencija za medije na kojoj je načelnica Viškova Sanja Udović rekla da je epidemija koronavrirusa malo redefinirala ovaj projekt u pogledu realizacije projektnih aktivnosti zbog ograničenog broja posjetitelja, ali da ga nije zaustavila.


– Drago mi je da smo ovaj projekt uspjeli realizirazi prijavom na EU socijalne fondove, drago mi je da smo uspjeli dobiti stopostotno financiranje i da smo projekt upješno priveli kraju. Projekt je, zapravo, sastavljen od dviju faza, prva faza pod nazovom “Postanite i ostanite nepušač” je zaključena, a druga faza projekta je već spremna i željno iščekujemo raspisivanje natječaja, nakon čega ćemo se baviti koštanim sustavom i vjerujemo da ćemo i ovu drugu fazu uspješno realizirati kao i prvu, kazala je Udović.
Projekt “Od prevencije do zdravlja” vrijedan je gotovo 500 tisuća kuna i stopostotno je financiran EU sredstvima, trajao je oko 18 mjeseci i bio bi proveden kako je zamišljen, ali je zbog pandemije u jednom dijelu odrađen online.


– Drago mi je da smo ga uspješno provodili s Općinom Lopar, a za radionice i aktivnosti ciljane skupine su bile starija i mlađa skupina mještana, s tim da posebna vrijednost ovog projekta čine učenici 4. i 5. razreda koji su izradili strip na ovu temu i nagrađeni su lijepim poklonima. Lijep rezultat ovoga projekta je što smo u suradnji s CK Rijeka uspjeli realizirati i video materijal pod nazivom “Bolnica za mjedvjediće, a tu smo se bavili najmlađima kako bismo otklonili njihov strah od bolnice i posjeta lječniku, kazala je Udović i pozvala mještane da posjete web stranicu Općine Viškovo, da pregledaju video materijale koji se tiču zdravog kuhanja, vježbanja i antistres terapije.
Elena Grgurić iz ureda načelnika Općine Viškovo istaknula je da su za prvi tjedan zdravlja kojega su početkom rujna prošle godine uspješno organizirali uživo, angažirali stručnjake iz SB Medico koji su održali zdravstveno-edukativne seminare, a za savjete je bio na raspolaganju pulmolog.


– Svi mještani koji su sudjelovali na seminaru imali su besplatnu spirometriju, a naši suradnici iz Doma zdravlja PGŽ održali su javno zdravstvenu akciju u kojoj su mještanima mjerili krvi tlak, razinu glukoze u krvi i indeks tjelesne mase. Zanimljiva je bila i radionica za emotivnu higijenu i zdrav način života koja je bila dobro posjećena, a održali smo i likovne radionice, kazala je Grgurić.


Marko Miletić, jedan od koordinatora ovoga programa, istaknuo je da je sportsko-rekreacijski dio projekta odrađen kroz grupno vježbanje i nordijsko hodanje.
– Vjerujem da smo proširili znanje i povećali svijest mješatana o važnosti promocije zdravlja i prevencije bolesti i promicali zdrave navike i zdrav život, kazao je.