Antonja

Zatulil je Antonjski rog: Došlo doba vladavine maškara u Kastvu, Viškovu i na Zametu

Biljana Savić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Kastavske pusne kumpanije predstavile su svoje krivce za sve nedaće Pod ložun, a u Viškovu je meštrica Mića Maja preuzela općinski ključ od načelnice Sanje Udović. Na Zametu predstavljen Mate Zamećanin ŠinjorKASTAV Zvuk Antonjskog roga zamaškarao je Kastavštinu, a punim kapacitetom pluća u njega je zapuhao Edo Poropat. U samom srcu Kastva, Pod ložun, počeli su užanci, kreću pusni tanci; okupile su četiri vesele kastavske pusne kumpanije – Spinčići, Rubeši, Jurčići i Trinajstići i predstavili krivce za sve lanjske probleme.


Jurčići imaju pusta »Pasja Prkja«, prevedeno s domaćeg – šaptač psima. Grad Kastav protekle je godine napravio park za pse sa svim popratnim sadržajima, a pusna kumpanija Jurčići razmišlja o tome kakko sad s gradskim novcem početi uzgajati ekskluzivnu kastavsku pasminu.


Iako pozdravljaju ovaj projekt, oni su ga iskoristili za ovogodišnjega pusta, baš kao i pusna kumanija Rubeši, koja je svog pusta nazvala »Sportašina«, jer su se svi sportu obrnuli. Pusna kumpanija Trinajstići jako je ljuta na susjede iz Općine Matulji. 
– Hitaju nam smeće, i to oni koje kod sebe ne recikliraju, pa ćemo mi otprt svoje reciklažno dvorište, kažu vesele maškare iz Trinajstića. Pusna kumpanija Spinčići svog je pusta nazvala »Investitorić Olpić«, jer se u Spinčićima gradi nogometni kamp Spinčičelo, a stadion će se zvati Marakana. To je dobar biznis, pozdravljaju ga, i kažu da će mnoge ceste voziti do toga stadiona. 
Kiša je itekako omela atmosferu dizanja pusta u Viškovu, jer za razliku od Kastva, nije bilo nadstrešnice za ovaj važan događaj za sve ljubitelje maškara. No, kako su konstatirali prisutni, »kiša je božji blagoslov, pa neka nas poškropi ako treba, a kad su srca topla, uvijek nas je puno.«


Podigli su pusta koji se zove Smrdež. Siroti će visjeti šest šetemana, a ime mu ne treba obrazlagati. Halubajske su maškare razmatrale treba li idućih šest šetemana jesti kapuz i fažol, hoće li onda biti više ili manje smrada s Marišćine. 


Načelnica Viškova Sanja Udović predala je ključeve Općine Mićoj Maji, koja je konstatirala da je kasa grada puna i da sad mogu trošiti na sve što je potrebno za maškare. 


– To su dezinformacije, kazala je Udović, na što je pusna načelnica rekla da je svaka lijepa informacija uhu draga, pa bila to i dezinformacija. 


– Treba nam koji »dinar« za sve što ćemo napraviti u ovih šest tjedana, ali bit ćemo škrbni, kazala je meštrica Mića Maja.


Uz  »šalu i pošalicu« Pusno društvo Zametske maškare i zvončari predstavili svojeg pusta – a riječ je o Mati Zamećaninu Šinjoru. Zagrijavanje je bilo »kod Nikice«, a onda je ekipa svojeg lijepo uređenog Šinjora malo prošetala Zametom, da ga svijet vidi. I to kao pravog gospodina – na nosilima.


– Zapravo ime našeg pusta već godinama ne mjenjamo, a dobio je ime po jednom našem članu, veli nam predsjednica Pusnog društva Maja Štefančić. »Naš pust neće visiti kao drugi, već će on lijepo biti izložen u kafiću Žamarić. I tamo će ga svi moći vidjeti.


Ponekad ćemo ga odvesti u Dom da vidi tance a i zbog toga što on voli pijaču. I to će biti tako sve dok ga ne spalimo na čistu srijedu«, otkriva nam Maja, najavljujući da će od slijedećeg vikenda startati i prigodni maškarani program, koji će se održavati u Domu kulture na Zametu.