Susjedstvo Praputnjak

Zaštićeni kulturni krajolik dom Stare bakarske vodice

Sanja Gašpert

Jučerašnji je dio programa obilovao brojnim događanjima, a započeo je u "modroj bakarskoj vali", kako su je nazvali organizatori, u vinogradu Takala – Bakarskim prezidima, iznad Bakarskog zaljevaPRAPUTNJAK – Praputnjak – kulturni krajolik naziv je dvodnevne manifestacije kojom se javnosti predstavilo Susjedstvo Praputnjak, jedno od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture. Tijekom dva dana posjetitelji Praputnjaka i okolice imali su prigode uživati u nekoliko programa koji su se, svaki od njih, doticali nekog aspekta života ove male, ali vrlo aktivne zajednice kroz vrijeme. Program je započeo još u četvrtak u dvorištu Područne škole Praputnjak predavanjima Krajolici budućnosti, o kulturnom krajoliku, prirodi i baštini kao vrijednostima i potencijalima za budućnost. Ove godine u Krajolicima budućnosti predstavljeni su pčele, šišmiši, leptiri – oprašivači, a održano je i predavanje o Gradini kod Praputnjaka u kontekstu prapovijesnih staništa između Rijeke i Crikvenice.


Jučerašnji je dio programa obilovao brojnim događanjima, a započeo je u “modroj bakarskoj vali”, kako su je nazvali organizatori, u vinogradu Takala – Bakarskim prezidima, iznad Bakarskog zaljeva, gdje je uz sudjelovanje predstavnika Udruge Praputnjak – kulturni krajolik, Grada Bakra, Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke i Rijeke 2020. svečano otvorena manifestacija Praputnjak – kulturni krajolik.


Kulturni krajolik


– Nalazimo se na mjestu koje je nastalo u doba Marije Terezije, koje je danas zaštićeni kulturni krajolik u kojem se proizvodi Stara bakarska vodica. Ovo je mjesto spoj primorske i vinogradarske kulture i građevinske baštine, kazala je pročelnica Ureda Grada Bakra Maja Šepac Rožić. Voditeljica Udruge Praputnjak – kulturni krajolik Ivona Miloš istaknula je kako je obilazak Praputnjaka bez takala, “poduzetničkog poduhvata naših starih”, nemoguć te posjetitelje podsjetila na važnost i značaj ovog vinograda koji se nekada prostirao na površini od 42 hektara, a posljednjih je godina zahvaljujući brojnim “aktivnim ljudima” Praputnjaka i okolice obnovljen. Podsjetila je i na činjenicu kako je kroz vinograd nekada vodio put do mora te kako Praputnjak još uvijek ima svoju plažu, na koju su Praputnjarci jako ponosni. Pročelnik za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar kazao je kako se Europska prijestolnica kulture diči ovakvim mjestima, dok je pročelnica za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Sonja Šišić istaknula kako je Praputnjak dobar primjer širenja EPK-a izvan granica Rijeke, sa svojim prekrasnim krajolikom, ali i jedinstvenom arhitekturom i kulturom. Ispred Rijeke 2020 nazočnima se obratila Emina Višnjić, koja je kazala kako ovakva mjesta sve više postaju centar interesa, zbog bogatstva kulture, običaja i ljudi.


Interpretacijska šetnja
Uslijedila je interpretacijska šetnja Pomalo i po kraju, krajolikom Praputnjaka od vinograda Takala kroz krašku dolinu Dolčinu i natrag. Šetnjom je predstavljen rad na očuvanju baštine kroz povijesnu i prirodnu pozadinu nastanka prvog zaštićenog kulturnog krajolika u Hrvatskoj – Takala i cijelih Bakarskih prezida. Potom je, u dvorištu Doma kulture Praputnjak, u sklopu programa Dnevni boravak predstavljeno europsko susjedstvo Praputnjaka – Stichting Bewegend Beeld iz Nizozemske, kao i izložak knjige »Europe – contours culturels«, autora Antona Zakarije, prema kojoj se razvila ideja projekta Praputnjak – kulturni krajolik. Svi posjetitelji u Domu kulture Praputnjak mogli su razgledati i izložbu u povodu 155. godišnjice rada Područne škole Praputnjak, osnovane davne 1864. godine. Velikim trudom i angažmanom bivših školaraca sakupljen je impresivan presjek generacija koje su pohodile Školu. U sklopu izložbe, posjetitelji su mogli razgledati fotografije – od najstarijih, iz 1930-ih godina, do onih današnjih. S priloženim popisima polaznika, fotografije plijene pažnju i podsjećaju na tople školske dane, na zaboravljene stare prijatelje i mještane.


Nositelj inicijative Susjedstva Praputnjak je Udruga Praputnjak – kulturni krajolik, dok je njihovo europsko susjedstvo organizacija Stichting Bewegend Beeld iz nizozemskog Rotterdama. Partner u provedbi programa je Grad Bakar.


Balot po starinski


Zainteresirani su imali prilike sudjelovati i u balotu po starinski, tradicionalno muškom sportu, koji je u Praputnjaku petkom nezaobilazna zabava. Sa sve većim interesom žena za ovu finu disciplinu odmjeravanja, sva je publika bila pozvana okušati svoju sreću i tehniku boćanja. Uz predstavljanje europskih susjeda u dnevnom boravku predstavili su se “domaći susedi”, Praputnjarci i Praputnjarke, predstavnici lokalnih udruga i OPG-ova koji su uz Udrugu domaćini večeri – Poljoprivredna zadruga Dolčina Praputnjak, Etno udruga Težakinje i težaki z Praputnjaka, Dječji pjevački zbor Praputnjarski slavići, KDU Praputnjak, Udruženje umirovljenika Grada Bakra – podružnica Praputnjak, Mesopustari Praputnjak, Lovačko društvo Tuhobić – podružnica Praputnjak, Udruga inovatora Šterika, KUU Sklad iz Bakra, Mažoretkinje Grada Bakra i Gradska straža Bakar.