Eduard Nošaj

Zaposlite osobe s invaliditetom: ‘I mi želimo raditi, pružite nam priliku’

Slavica Kleva

Pozdravnim govorom ovog mladića koji je završio Centar za odgoj i obrazovanje jučer je otvorena tribina i panel rasprava na temu Integrativne i zaštitne radionice / Snimila Slavica KLEVA

Pozdravnim govorom ovog mladića koji je završio Centar za odgoj i obrazovanje jučer je otvorena tribina i panel rasprava na temu Integrativne i zaštitne radionice / Snimila Slavica KLEVA

Porukom mladića koji je prije dvije godine završio za pomoćnog knjigovežu, otvorena je tribina na temu integrativnih i zaštitnih radionica te nalaženja načina kako u svakodnevni život i svijet rada involvirati i osobe s invaliditetomRIJEKA  Dobar dan. Ja sam Eduard Nošaj. Prije dvije godine završio sam srednju školu za pomoćnog knjigovežu. Sa mnom su završili Keno, Borna i Erik. Bili smo jako dobri u školi i na praksi. Danas nitko od nas ne radi. Jako smo tužni zbog toga. Želimo raditi!! Molimo vas, pružite nam priliku!


Pozdravnim govorom ovog mladića koji je završio Centar za odgoj i obrazovanje jučer je otvorena tribina i panel rasprava na temu Integrativne i zaštitne radionice, tražeći odgovore kako u svakodnevni život i svijet rada involvirati i osobe s invaliditetom.


Tribinu su organizirali Odjel gradske uprave za poduzetništvo Grada Rijeke, Centar za odgoj i obrazovanje uz podršku Centra za profesionalnu rehabilitaciju, dakle svi oni kojima je u prvom redu stalo da se i osobe s invaliditetom zapošljavaju u okviru svojih mogućnosti.
– Ovo su prvi koraci, zato smo i inicirali tribinu, da informiramo i motiviramo sve koji su zaintereistrani da krenu s otvaranjem zaštitinih i integrativnih radionica ne bi li se osmislili koncepti kako u svijet rada uključiti i osobe s invaliditetom, uvodno je najavila moderatorica Iva Ribarić ispred Odjela za poduzetništvo, a ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Ivone Šabarić Rubeša predstavila je školu i struke za koje Centar ima suglasnost za obrazovanje osoba s invaliditetom.


Eduard Nošaj


Eduard NošajUspješni pomoćnici


Učenici koji se školuju po ovim programima obrazuju se i osposobljavaju za niz pomoćnih zanimanja iz područja strojarstva, poljoprivrede, obrade drva, graditeljstva, tekstilno-odjevnog područja, grafike, ugostiteljstva i turizma, ali i ostalih usluga. Centar je nadalje verificiran za izobrazbu učenika u nizu stručnih zanimanja, npr. za pomoćne autolakirere, autolimare, vodoinstalatere, bravare…


U poljoprivredi se od njih može izvući maksimum kao pomoćni vrtlar ili cvjećar, u obradi drva mogu biti uspješni pomoćni stolari i podopolagači. U tekstilnoj industriji pomoćni krojači, u grafičkoj industriji pomoćni knjigoveže. Za njih ima mjesta i u turizmu, pa tako se mogu maksimalno iskoristiti u radu kao pomoćni kuhari i slastičari, pomoćni konobari ili pomoćni pekari.


Pomoćnica ravnateljice Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Jasenka Sučec iznijela je, između ostalog, i važne zakonske regulative koje definiraju zapošljavanje u posebnim uvjetima.


– Naglasak je na zapošljavanju na otvorenom tržištu rada uz posebne uvjete za zapošljavanje na radnom mjestu koje je prilagođeno radnim sposobnostima i potrebama osobe s invaliditetom, dakako uz stručnu podršku.


U europskim zemljama prevladavaju tri osnovna modela zapošljavanja. U terapeutskom modelu je naglasak na terapijskim aktivnostima uz radne aktivnosti, model zapošljavanja s ugovorom o radu, prava i obveze pod istim uvjetima kao i na otvorenom tržištu rada, ali uz podršku stručnih radnika, te mješoviti model gdje je dio osoba s invaliditetom zaposlen uz ugovor o radu, a dio je zaposlen bez punog učinka radnog odnosa, gdje je cilj radni trening koji prethodi zapošljavanju. U Hrvatskoj, naglasila je Sučec, prevladava model zapošljavanja premda se uočava potreba za mješovitim modelom.


Za osobe s invaliditetom ima mjesta u mnogim granama gospodarstva / Foto CENTAR ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE


Za osobe s invaliditetom ima mjesta u mnogim granama gospodarstva / Foto CENTAR ZA ODGOJ I OBRAZOVANJEPodrška Riječanima


Zapošljavanje pod posebnim uvjetima zapravo podrazumijeva zaštitnu radionicu ili trgovačko društvo koje osigurava zaštitna mjesta za osobe s invaliditetom za koje je Centar za profesionalnu rehabilitaciju utvrdio da su zapošljive samo na zaštitnim radnim mjestima, a zbog svog invaliditeta mogu postići 30 do 70 posto očekivane radne učinkovitosti. Zaštitna radionica mora imati najmanje pet zaposlenih osoba s invaliditetom, odnosno najmanje 51% od ukupnog broja zaposlenih.


Integrativna radionica je pak ustanova ili trgovačko društvo koje se osniva radi zapošljavanja osoba s invaliditetom za koje je Centar utvrdio da su zapošljivi u integrativnoj radionici. Ona mora imati zaposlenih najmanje 40% osoba s invaliditetom u odnosu na ukupan broj zaposlenih, a može imati i zaštitna radna mjesta. Integrativne radionice osnovane kao trgovačko društvo moraju reinvestirati 75% ostvarenog dobitka, investicije, u osnovna sredstva, poboljšanje radnih uvjeta, obrazovanje, osposobljavanje itd.


Pozitivna iskustva nakon osnivanja intergrativne i zaštitne radionice iznio je ravnatelj Srednje strukovne škole Varaždin Dražen Koščak. Istaknuvši da nije uvijek lako, bezerezervno je podržao riječka nastojanja da krenu u nove izazove te da se priključe šest županija koje su osnovale integrativne i zaštitne radionice.