Veliki projekt

MARIŠĆINA K-2 Započinje gradnja nove poduzetničke zone

Marinko Glavan

Zvonimir Vidović, Sanjin Vranković, Sanja Udović, Sanjin Purić i Dražen Mladenić / Foto M. GRACIN

Zvonimir Vidović, Sanjin Vranković, Sanja Udović, Sanjin Purić i Dražen Mladenić / Foto M. GRACIN

Radovi će trajati do kraja ove godine, kada će zainteresiranim poduzetnicima biti ponuđeno ukupno 17.500 kvadratnih metara nove radne zone, s novom pristupnom cestom i svom potrebnom infrastrukturomRIJEKA – Projekt izgradnje Radne zone Marišćina K-2, vrijedan 20,5 milijuna kuna, predstavljen je u Domu hrvatskih branitelja u Viškovu. Početak radova najavili su Sanja Udović, načelnica Općine Viškovo i predstavnik izvođača, Sanjin Purić, predsjednik uprave GP-a Krk. Radovi će trajati do kraja ove godine, kada će zainteresiranim poduzetnicima biti ponuđeno ukupno 17.500 kvadratnih metara nove radne zone, s novom pristupnom cestom i svom potrebnom infrastrukturom. Za realizaciju ovog kapitalnog projekta Općini Viškovo je, putem mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja Urbane aglomeracije Rijeka, od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije odobreno gotovo 12 milijuna kuna bespovratnih sredstava, uz još 1,58 milijuna kuna za sufinanciranje vlastitog učešća.


Upita napretek


Izgradnja poduzetničke infrastrukture važan je čimbenik poticanja i privlačenja investicija, istaknula je načelnica Udović, kako bi se u potpunosti iskoristili razvojni postojeći potencijali i resursi Viškova.– Upravo je izgradnja energetske, komunalne, prometne i elektroničko-komunikacijske infrastrukture u novoj radnoj zoni preduvjet daljnjeg snažnog gospodarskog razvoja Viškova. Ovim će se projektom potaknuti unaprjeđenje poduzetničke klime jer će se nedvojbeno privući novi investitori, kako domaći tako i strani, koji će otvoriti nova radna mjesta, rekla je Udović, dodajući da Općina već prima upite postojećih poduzetnika s područja Viškova, ali i gospodarskih subjekata iz bližeg i daljeg okruženja.

Na pitanje novinara o kriterijima za zakup ili otkup zemljišta, odgovorila je da se parcele u novoj radnoj zoni neće davati u zakup, već će biti ponuđene na prodaju, a jedini kriterij pritom će, istaknula je, biti ponuđena cijena.


Temelj razvoja


Prema njenim riječima, na području Viškova, najmnogoljudnije općine u Hrvatskoj, aktivno je gotovo 1.100 gospodarskih subjekata, od čega su 432 obrta i 637 trgovačkih društava, a izgradnjom poduzetničke infrastrukture, uvjerena je da će taj broj dodatno rasti.– Radna zona Marišćina predstavlja temelj za dinamičan gospodarski razvoj jer će se njezinim uređenjem u prometnom, komunalnom i energetskom smislu osigurati preduvjeti za investicije u gradnju objekata poslovne namjene koji će dodatno poboljšati poduzetničku klimu. Osim zadržavanja radnosposobnog stanovništva na području Viškova, ovaj će projekt pridonijeti i povećanju konkurentnosti Općine i životnog standarda svih njezinih stanovnika, a posebice onih koji će naći svoje radno mjesto u novoj zoni. Osim toga, novi gospodarski subjekti u općinski proračun donose nova sredstva što osnažuje fiskalni kapacitet općine, a i koriste se za generiranje novih prihoda, rekla je Udović.


Rok od 243 dana


Purić je istaknuo da GP Krk ima tradiciju dugu šezdeset godina i dokazano znanje i iskustvo temeljeno na sadašnjih 860 zaposlenika.– Vrijednost ugovora iznosi 9,8 milijuna kuna, bez PDV-a, a rok izvođenja radova je 243 dana. Zadovoljni smo što smo uspjeli biti najbolji na javnom natječaju i dobiti ovaj posao budući da se nova Radna zona nalazi neposredno uz naš postojeći pogon, naglasio je Purić.Projekt se sastoji od aktivnosti ulaganja u izgradnju osnovne i dodatne zajedničke infrastrukture na području Radne zone Marišćina K-2 s ciljem razvoja i poboljšanja kvalitete i dostupnosti fizičke poduzetničke infrastrukture na području Općine Viškovo, Urbane aglomeracije Rijeka. Radna zona Marišćina K-2 smještena je uz sjevernu granicu Općine Viškovo u graničnom dijelu s Općinom Klana. Namjena Radne zone pretežno je proizvodno-uslužnog karaktera što podrazumijeva površine namijenjene za proizvodne pogone, istraživačko-inovacijske centre, skladišno-prodajne prostore, trgovinu na veliko te komunalne i servisne djelatnosti. Površina zahvata koji uključuje dio prometnice i platoe iznosi nešto manje od 27.000 četvornih metara.