Vrijedan rad

Zapaženi uspjesi učenika Učeničkog doma Podmurvice na 46. državnoj Domijadi

Sanja Gašpert

Nagrađeni mladi inovatori iz Doma Podmurvice

Nagrađeni mladi inovatori iz Doma PodmurviceRIJEKA – Učenički domovi PGŽ-a su na 46. državnoj Domijadi, natjecanju učeničkih domova RH održanom u Rovinju, ostvarili zapažene rezultate. Učenički dom Podmurvice Rijeka osvojio je prvo mjesto (Instalacija) te dva druga mjesta (Scenski izraz i Rukotvorine).


Dom učenika Sušak osvojio je drugo mjesto (Modni dizajn) i treće mjesto (Fotografija). Učenički dom Kvarner osvojio je dva druga mjesta (Slika i Košarka (m)). Ženski učenički dom Marije Krucifikse Kozulić Rijeka osvojio je drugo mjesto (šah (ž)). Učenički dom Lovran osvojio je drugo mjesto (Skulptura) i treće mjesto (Filmsko stvaralaštvo).


Maturanti


Organizacijom tradicionalne večeri maturanata, učenici i djelatnici Učeničkog doma Podmurvice ispratili su 58 srednjoškolaca koji su boravili u domu. Maturantima su dodijeljene pohvale i nagrade te prigodni suveniri izrađeni u keramičkoj radionici učeničkog doma. Maturanticom generacije proglašena je Leona Teodorović, učenica Prirodoslovne i grafičke škole u Rijeci, a maturantom generacije proglašen je Matija Žagar, učenik Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo.
Osim večeri maturanata, Učenički dom Podmurvice proslavio je i službeni završetak Erasmus+ projekta Razvijanje aktivnih i ekološki osviještenih generacija kroz unapređivanje vlastitih kompetencija koji je u svome središtu imao promicanje važnosti oprašivača. »Erasmus+ projekt trajao je od 1. rujna 2021. do 28. veljače 2023. godine, a Svjetski dan pčela koji se obilježava u svibnju i večer maturanata zaokružili su jednu cjelovitu priču kojom dom nastoji pratiti suvremene tendencije u odgoju i u obrazovanju socijalno osjetljivih i ekološki osviještenih mladih generacija«.


Maturanti, njih 58, završili srednjoškolsko obrazovanje


Inovacije


Učenici David Blagdan, Juraj Badurina, Jakov Badurina, Lovro Grgurić i Stipe Boban, pod mentorstvom odgojitelja Filipa Polegubića, prvi put su predstavljali Učenički dom Podmurvice na 8. Izložbi inovacija I³G u Ivanić Gradu od 24. do 25. svibnja 2023. godine.


Interaktivna rukotvorina i didaktička igračka »Svjetloslav na otoku iskušenja« osvojila je prvo mjesto i zlatnu medalju, a osim tehničke kulture i kreativnosti, promiče i pedagoška načela te ljudske vrijednosti. Sudjelovanje na ovom natjecanju ujedno je bila i prilika za predstavljanje odgojno-obrazovnog rada u učeničkim domovima te promicanje tehničke kulture kao kreativnog procesa.