Veliki problem

Zakupnici poslovnih prostora Gradu Rijeci duguju 20 milijuna: Evo tko je najveći dužnik

Ljiljana Hlača

Foto: V: KARUZA

Foto: V: KARUZA

60 posto dugovanja odnosi se na bivše korisnike poslovnih prostora sa starijim dospijećima koja datiraju još od 1993. godine naovamoVrlo često se u javnosti stječe dojam da je u Rijeci previše praznih poslovnih prostora, što je odraz gospodarske slike grada.


Poslovni prostor u vlasništvu Grada Odjel gradske uprave za upravljanje imovinom kroz natječaje redovito oglašava i pokušava staviti u funkciju.


Jedan takav upravo traje do 11. studenoga i obuhvaća 35 poslovnih prostora.
Ali, čini se da osim statusa slobodan – prazan, veliki problem zapravo predstavlja činjenica da gradska blagajna po osnovi zakupa trenutno potražuje vrlo visokih 20 milijuna i 335.728 kuna.


– Konkretno, 40 posto od navedenog ukupnog dospjelog dugovanja po zakupu odnosi se na sadašnje zakupnike, odnosno korisnike poslovnih prostora, što znači da se u prosjeku radi o svježijim dospjećima te da će se naplata ovog dugovanja nastaviti u budućem razdoblju, a najstarije dugovanje je iz listopada 2012. godine.


Ostatak dugovanja od 60 posto odnosi se na bivše korisnike proslovnih prostora sa starijim dospijećima koja datiraju još od 1993. godine naovamo, navode u Odjelu gradske uprave za upravljanje imovinom.


Iako su za te stare slučajeve poduzete sve raspoložive mjere naplate, ti procesi još uvijek traju i ni nakon 26 godina neki nisu gotovi.


Najveći dug po zakupu trenutno ima tvrtka Brodokomerc Nova, a on iznosi 2.972.151 kuna za 20 poslovnih prostora. Grad Rijeka od ove tvrtke očekuje naplatu svojih potraživanja do sredine prosinca, kada se očekuje da bi ona trebala prodati neke svoje nekretnine.


Inače, od 1.685 trenutno je u zakupu 1.319 gradskih poslovnih prostora. Od slobodnih, njih 70 može se staviti u zakup i redovito se oglašavaju, dok 287 poslovnih prostora zbog imovinskopravnog režima u kojem se nalaze ili zbog fizičkog stanja poslovnog prostora – čine listu mrtvog kapitala.