Kvaliteta života

Zaključen Hackathon “Stori po svoju”, evo kako su djeca rješavala probleme iz svoje zajednice

Marko Dobrecović

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Sudionicima su podijeljene vrijedne nagrade.Dodjelom vrijednih nagrada u prostorima Centra tehničke kulture Rijeka zaključen je Hackathon projekt Stori po svoju.


Hackathon je zanimljivo edukativno natjecanje na kojem je sedamnaestero djece osnovnoškolskog uzrasta pet dana rješavalo pet problema iz njihove lokalne zajednice.


To je samo jedan od programa u projektu Stori po svoju čiji je nositelj Općina Kostrena, a kao partneri su pristupili Grad Rijeka, Grad Kraljevica i Centar kulture Kostrena.

Mladi i kreativni učenici su, uz pomoć svojih vrijednih mentora, kroz radionice, igre i kvizove stjecali nova znanja i nudili vlastita rješenja kojima žele unaprijediti kvalitetu života u lokalnoj zajednici.


Najuspješniji među njima bili su nagrađeni u pet kategorija, a nagrade su bile iz asortimana računalne opreme.


U kategoriji Buka, prvo mjesto je osvojila ekipa Slayeri za uređaj koji mjeri količinu buke. Ekipa Šljokice je osvojila prvo mjesto u kategoriji Moj kraj.


Psići su za svoj izum zaslužili prvo mjesto u kategoriji Kakav zrak dišemo. Biljčice su bile najbolje u kategoriji Pametno sve oko nas, a žiri je u kategoriji Kvarner se igra na prvo mjesto postavio ekipu Geominer.


Prava djeca budućnosti su se međusobno podržavala na dodjeli nagrada, a pljesak ohrabrenja se čuo svako toliko.S djecom je na radionicama bio prisutan i Šajeta koji je vodio dodjelu nagrada, a na dodjeli su bili prisutni i pročelnica Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo Grada Rijeke Sanda Sušanj, ravnateljica Centra kulture Kostrena Borka Reljac te načelnik Općine Kostrena koji je podcrtao važnost ovog projekta.


– Projekt Stori po svoju podupire naša nastojanja u stvaranju što kvalitetnijeg okruženja za život i rad našoj djeci i mladima.


Ako želimo budućnost u kojoj će naši mladi biti uspješni lideri, poduzetnici i radnici, sposobni donositi odluke i nositi se s izazovima, tada je važno da se uključimo i nastojimo stvoriti što više prilika za stjecanje novih znanja i potrebnih vještina kako bismo u tome bili što uspješniji, rekao je načelnik Kostrene Dražen Vranić.