Svečanost

Zaklada Sveučilišta u Rijeci nagradila najzaslužnije znanstvenike, Diani Stolac nagrada za životno djelo

Ingrid Šestan Kučić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Marljivi su, kreativni, požrtvovni i ustrajni ljudi, nahvalila je nagrađene ravnateljica Zaklade Bojana Ćulum IlićNa Sveučilištu u Rijeci ima jako puno znanstvenika koji postižu sjajne rezultate i važno ih je slaviti, jer iza tih uspjeha i nagrada stoji cijeli sustav vrijednosti, marljivi, kreativni, požrtvovni i ustrajni ljudi – istaknula je ravnateljica Zaklade Sveučilišta u Rijeci izv. prof. dr. Bojana Ćulum Ilić na današnjoj tradicionalnoj dodjeli nagrada Zaklade za prošlu godinu.


Riječ je o nagradi koja se dodjeljuje najzaslužnijim mladim i iskusnim znanstvenicima i umjetnicima koji su iznimnim doprinosom u znanstveno-istraživačkom i umjetničkom radu, odnosno svojim javnim i sveukupnim djelovanjem pridonijeli razvoju znanosti i umjetnosti na Sveučilištu u Rijeci, te akademskoj i široj zajednici.

Čestitajući dobitnicima rektorica, prof. dr. Snježana Prijić Samaržija, istaknula je da je Zaklada nastala kao vizionarski čin akademika Daniela Rukavine, nekadašnjeg riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela te primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine.


Poziv drugima da se uključe u rad Zaklade


– Zaklada iduće godine slavi 20 godina postojanja, dok Sveučilište slavi 50. obljetnicu. Sveučilište u Rijeci još uvijek je jedino koje ima Zakladu i valja istaknuti filantropski moment koji su prepoznali njeni osnivači, kazala je rektorica.


Ujedno je dodala da Zaklada slijedi trendove u prostoru visokog obrazovanja, jer postaje mjesto valoriziranja znanja i mjesto koje prepoznaje različite talente, prikuplja znanje i kanalizira ga u zajednicu u kojoj djeluje.Čestitkama laureatima pridružio se i riječki gradonačelnik Marko Filipović istaknuvši da se komplementarnost strategije razvoja Grada i Sveučilišta nigdje ne vidi kao u radu Zaklade.


Ujedno je poručio da Zaklada ne može egzistirati samo na potpori Grada i Županije te je pozvao i druge jedinice lokalne samouprave da se uključe u njezin rad, kao i gospodarstvenike, jer znanje i inovacije znače boljitak Rijeke i regije.


Ovogodišnjim dobitnicima čestitao je i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina istaknuvši da svaka regija mora imati moderno i jako sveučilište, što riječko Sveučilište je.


Diani Stolac nagrada za životno djelo


Ove godine nagrada za životno djelo dodijeljena je professoru emeritusu Diani Stolac, umirovljenoj profesorici Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta.U kategoriji mladi znanstvenici za društvene i humanističke znanosti nagrađen je dr. sc. Slobodan Beliga, dok u kategoriji biomedicinske i prirodne znanosti nagrada nije dodijeljena, jer nije bilo prijava, a za tehničke i biotehničke znanosti nagradu dijele mag. ing. comp. Franko Hržić i dr. sc. Ivana Lučin.


U kategoriji znanstvenici za društvene i humanističke znanosti nagrađuje se prof. dr. Marko Perić, za biomedicinske i prirodne znanosti prof. prim. dr. Tomislav Ćabov te za tehničke i biotehničke znanosti izv. prof. dr. Goran Vukelić.U kategoriji mladi umjetnik nagradu će primiti mag. art. Korina Hunjak, a u kategoriji umjetnik izv. prof. art. Tomislav Brajnović.


Ujedno je dodijeljena i nagrada za transfer znanja kojom se nagrađuje primjer dobre prakse uspješnog transfera znanja, a nagrada je pripala timu Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci u sastavu: doc. dr. Paulina Krolo, Lazar Lukačević, mag. ing. aedif., Antonio Bakran, mag. ing. aedif., doc. dr. Natalija Bede Odorčić te izv. prof. dr. Ivan Marović.