DC 403

Zahuktava se gradnja pola milijarde kuna vrijedne ceste, dosad probijeno preko 130 metara tunela Podmurvice

Marinko Glavan

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Izgradnja najdalje odmakla na probijanju tunela Podmurvice s južne strane, u neposrednoj blizini ZTC-a, zajedno s pripadajućim kružnim tokom na samom južnom portalu tunela, te odvojkom kojim će buduća prometnica biti povezana sa Zvonimirovom ulicom, odnosno raskrižjem Zvonimirove i Ulice Rikarda BenčićaRIJEKA – Radovi na izgradnji pola milijarde kuna vrijedne državne ceste DC 403 koja će spajati novi kontejnerski terminal na Zagrebačkoj obali, ali i zapadni dio centra Rijeke s čvorom Škurinje na zaobilaznici, zasad teku prema zacrtanom dinamičkom planu, bez značajnijih kašenjenja, potvrđeno je iz Hrvatskih cesta (HC).


Izgradnja je najdalje odmakla na probijanju tunela Podmurvice s južne strane, u neposrednoj blizini Zapadnog trgovačkog centra, zajedno s pripadajućim kružnim tokom na samom južnom portalu tunela te odvojkom kojim će buduća prometnica biti povezana sa Zvonimirovom ulicom, odnosno raskrižjem Zvonimirove i Ulice Rikarda Benčića, kod zgrade Novog lista.


Prema inforomacijama iz Hrvatskih cesta, dosad je probijeno više od 130 metara tunela Podmurvice s južne strane, a paralelno su izvedeni i radovi na pripremi trase na dionici kojom će DC 403 biti povezana sa Zvonimirovom. Ti su radovi uključivali rušenje nekoliko velikih tankova bivše rafinerije Mlaka, drugih manjih objekata, kao i zida između nekadašnje rafinerije i Zvonimirove ulice. U sklopu tih radova izmješteno je i autobusno stajalište gradskih linija koje prometuju Zvonimirovom ulicom u smjeru centra grada, također kod Novog lista, koje je sada smješteno oko 200 metara dalje u smjeru Mlake. Dionica od izlaza iz tunela kod ZTC-a do križanja Zvonimirove i Benčićeve, najvećim će dijelom biti izgrađena na vijaduktu, jednako kao i znatno duža dionica, od kružnog toka na izlazu iz tunela do Zagrebačke obale, koja će dijelom prolaziti i podvožnjakom ispod postojeće željezničke pruge, a zatim vijaduktom nastavljati prema kontejnerskom terminalu.
Prije nekoliko dana je započelo i probijanje tunela na sjevernom portalu, na Škurinjama, nakon što su završeni svi pripremni radovi koji su uključivali ravnanje trase između čvora Škurinje i ulaza u tunel, kao i rušenje niza objekata na trasi buduće ceste te pripremu čela tunela. Cesta DC 403 s čvorom Škurinje na zaobilaznici bit će povezana kružnim tokom na jugozapadnom dijelu čvora Škurinje. Izgradnja ceste DC 403 s 85 posto sredstava sufinancirana je sredstvima Europske unije, a izvođač radova je zajednica ponuditelja. Rok završetka je polovica 2023. godine.