Anatolij Pavlovič Arcebarski

Zadnji sovjetski astronaut u Rijeci: ‘Uvjeren sam da je među vama generacija budućih Marsovaca’

Jakov Kršovnik

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Svemir je jako zanimljiv i ako se poželite otisnuti u tu avanturu, želim vam svu sreću. Najvažnije je da imate ideju i maštu, one će vas voditi da postanete što želite u životu, poručio je posljednji sovjetskih heroj publici u Astronomskom centru RijekaAnatolij Pavlovič Arcebarski umirovljeni ukrajinski, odnosno tada sovjetski astronaut, posjetio je Astronomski centar Rijeka u sklopu 10. Međunarodnog dana planetarija te s mnogobrojnim zainteresiranim posjetiteljima podijelio svoja astronautska iskustva. Nakon što je u petak prisustvovao otkrivanju biste Juriju Gagarinu ispred Astronomskog centra, u subotu je ovaj posljednji heroj – astronaut Sovjetskog saveza, sudionik dviju svemirskih misija, pred punom salom ispričao zanimljive crtice iz svojega profesionalnog života.


– Rođen sam u malom ukrajinskom selu prije 63 godine, a era svemirskih putovanja počela je baš netom prije moga rođenja, iduće godine slavimo 60 godina od Gagarinova leta u svemir, rekao je u uvodu te nastavio odgovarati na pitanja publike, koju su zanimala njegova svemirska istraživanja.


– Na postaji smo imali četiri peći te smo istraživali taljenje rijetkih metala. Temperature u pećima dosezale su i do 1.200 stupnjeva Celzijevih, zahvaljujući solarnim panelima koje smo imali, kazao je.
Na svemirskoj su postaji također uzgajali pšenicu i pratili razvoj bilja u drugačijim uvjetima, ali i pratili što radi protivnik, odnosno SAD.


– Zadaća nam je bila pratiti što rade Amerikanci. Zbog toga nije bilo vremena za spavanje, jedan dio dana razgovarali smo s Moskvom, a onda bismo drugi dio posvetili praćenju Amerike. Ako bismo spavali dva do tri sata odjednom, bili bismo sretni. Nosio sam pet satova s budilicama na ruci i uvijek bi jedan od njih zvonio, prepričava Pavlovič Arcebarski.


Kad je riječ o razvoju svemirskoga programa, Pavlovič je rekao da su za vrijeme Gorbačova i Jeljcina projekti išli nizbrdo, no tvrdi da se u novije Putinovo vrijeme opet ozbiljno počelo baviti svemirom te očekuje razvoj u tom području. Posljednji sovjetski astronaut dvadesetak minuta družio se i s najmlađima.


– Kad sam imao četiri i pol godine, tata nas je izveo iz kuće, bili smo ispod vedrog neba i pokazao nam gdje Gagarin leti. Ja sam ga vidio, ali to je bila mašta malog djeteta. Svi dječaci iz moje generacije htjeli su postati astronauti, kazao je i najmlađima poručio:


– Svemir je jako zanimljiv i ako se poželite otisnuti u tu avanturu, želim vam svu sreću. Najvažnije je da imate ideju i maštu, one će vas voditi da postanete što želite u životu. Budućnost nas čeka, na Mars možda nećemo otići tako skoro, kao što najavljuju, ali sam uvjeren da ovdje sada sjedi generacija budućih Marsovaca, zaključio je.


Program proslave Međunarodnog dana planetarija nastavljen je u večernjim satima predstavljanjem zvjezdarnice.