U Viškovu spaljen krivac

ZADNJI SKOSI Izgorio Smrdež, valjda će i smrad s Marišćine

Biljana Savić

Neka gori – Smrdež je platio za sve loše što je napravio / Snimio Marin ANIČIĆ

Neka gori – Smrdež je platio za sve loše što je napravio / Snimio Marin ANIČIĆ

Sve su začinili i svemu glavnu i najupečatljiviju dimenziju dali Halubajski zvončari, dok su članovi Udruženja obrtnika Viškovo-Kastav-Klana-Jelenje u sklopu humanitarne akcije pripremili i podijelili 500 porcija repe i palenteVIŠKOVO Zadnji pusni skosi, zadnji, ali snažni i sadržajni, jučer su od Brega u Viškovu napravili maškarano čudo. Pust Smrdež zapaljen je, gorio je i izgorio u ime pravde i u ime prava na čist zrak mještana, a možda s njim za koji mjesec izgori i smrad s Marišćine.


A, sve su začinili i svemu glavnu i najupečatljiviju dimenziju dali Halubajski zvončari, koji su nakon tri dana obahajanja okolnih mjesta jučer upriličili tradicionalni ophod na Brege u Viškovu, gdje ih je željno čekalo i s veseljem i dočekalo stotine građana.


Halubajski zvončari, snimio Marin ANIČIĆ


Halubajski zvončari, snimio Marin ANIČIĆ

Jučerašnji ophod Halubajskih zvončara obilježio je i humanitarni gastro događaj u organizaciji Udruženja obrtnika Viškovo-Kastav-Klana-Jelenje. Ugostitelji i obrtnici članovi Udruženja kuhali su i podijelili 500 porcija repe i palente.


U pripremi i kuhanju sudjelovali su konoba Kume, cafe bar Morčić, restoran Mladenka i pržionica kave i trgovački obrt Tina te brojni dugi članovi, a u nabavci namirnica pomogli su Metro i opatijski Radnik, a repu su posjetiteljima dijelili članice Crvenog križa Viškovo. Za porciju izvrsno pripremljene repe i palente trebalo je u kutiju ubaciti barem pet kuna, ali, kako nam je kazala predsjednica ovoga udruženja Zlata Bezjak, slabo je to išlo.


paljenje pusta Smrdeža u Viškovu, snimio Marin ANIČIĆ


paljenje pusta Smrdeža u Viškovu, snimio Marin ANIČIĆ– Ljude molimo, skoro pa vučemo za rukav da kupe porciju repe i fažola ili barem ubace 5 kuna u kutiju za donacije, kazala nam je Zlata Bezjak, a građani su znali da je ova humanitarna organizacija organizirana za poboljšanje stanja na odjelima Dječje bolnice Kantrida. Šteta, jer i kuhari su se namučili, ribali su u subotu 30 kilograma repe od 14 do 19 sati. U maneštru je išlo 6 kilograma kostiju, 2 kilograma pancete, 20 kilograma fažola, 5 kilograma kobasica i 15 kilograma palente, taman za 300 porcija, no nakon što je pust već bio spaljen, ostalo je još puno »palente za pojest«.


paljenje pusta Smrdeža u Viškovu, snimio Marin ANIČIĆ


paljenje pusta Smrdeža u Viškovu, snimio Marin ANIČIĆJučerašnji maškarani spektakl u Viškovu uveličali su Meštar Toni i kraljica ovogodišnjeg karnevala Nikol, a halubajska meštrica Maja nevoljko je nakon sedam tjedana vratila ključeve općine načelnici Sanji Udović. Halubajski zvončari organizirali su i tombolu, i to bogatu, koju su prodavali na svim feštama i prodali svih 10 tisuća listića. Jučer su pročitani dobitni listići, njih 18, a prva nagrada je motor Peugeot Kisbee 50 ccm, 2. nagrada je komplet automatska bušilica s priborom, a 3. nagrada gumenjak dužine 2 i pol metra. Nagradni listići bit će objavljeni u Novom listu i na internetskim stranicama TZ-a Viškovo.

Udruženje obrtnika Viškovo-Kastav-Klana-Jelenje proglasilo je i najmaškaranije izloge, 1. mjesto osvojio je frizerski salon »Studio hello« Kastav, 2. mjesto pripalo je frizerskom salonu »Vanči« iz Kastva, a 3. mjesto kastavskom »Guitar caffeu«.


paljenje pusta Smrdeža u Viškovu, snimio Marin ANIČIĆ


paljenje pusta Smrdeža u Viškovu, snimio Marin ANIČIĆ