Šesto izdanje manifestacije

Zadnjeg dana svibnja: Festival Fiumare – povijest koju pokreću jedra

Biljana Savić

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

Svečano otvorenje festivala bit će 1. lipnja u 12.30 sati ispred HNK Ivana pl. Zajca uz bogat kulturno-zabavni program, a novost ove godine je uprizorenje spašavanja Rijeke od razaranja od strane engleske flote, u kojem je glavnu ulogu odigrala Karolina Riječka. Uprizorenje će se odigrati 2. lipnja u akvatoriju ispred Gata Karoline Riječke, a u spektaklu će sudjelovati brodovi »Kraljica mora«, »Otac Roko«, »Paša« i tradicijske barke na jedra Istre i Kvarnera.RIJEKA  – Zadnjeg dana svibnja na Korzo će uploviti tradicijske barke, a to znači samo jedno – zajedno s barkama u Rijeku će uploviti i Fiumare.


Ovogodišnje, šesto izdanje manifestacije Fiumare – Kvarnerskog festivala mora i pomorske tradicije najavljeno je jučer na botelu Marina, a o festivalu i njegovom programu govorili su riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, pročelnica Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze Primorsko-goranske županije Nada Milošević, direktor TZ Grada Rijeke Petar Škarpa, stručna suradnica pri Turističkoj zajednici Kvarnera Martina Pavelić, rukovoditeljica sektora Marketing Lučke uprave Snježana Papeš, te predsjednik Udruge »Koordinacija udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre« Robert Mohović.


Kako je jučer rečeno novinarima, Festival mora i pomorske tradicije s kvarnerskim obilježjem će nas od 31. svibnja do 7. lipnja svakodnevno vraćati 100 godina u prošlost, u doba kad je prostor uz Mrtvi kanal bio mjesto svakodnevnog intenzivnog trgovačkog prometa.
Povezujući pomorsku i trgovačku tradiciju prošlosti s današnjom svakodnevnicom, Fiumare će i ove godine biti svojevrsni vremeplov na autentičnim lokacijama Mrtvog kanala i Verdijeve ulice, a uz Korzo, tradicijske će barke zauzeti i cijeli riječki akvatorij i luku. Drvene barke na jedra usidrene u Mrtvom kanalu, trgovci i obrtnici u tradicijskim nošnjama iz svih krajeva Kvarnera, interaktivne radionice pomorskih i ribarskih vještina, promocija starih običaja, gastronomska ponuda autohtonih jela i vina, organizirani razgledi povijesnih lokacija užeg središta grada, regate tradicijskih barki na jedra, izložbe, predavanja, dani otvorenih paluba i muzeja… samo su dio programa koje nudi Fiumare.


Svečano otvorenje festivala bit će 1. lipnja u 12.30 sati ispred HNK Ivana pl. Zajca uz bogat kulturno-zabavni program, a novost ove godine je uprizorenje spašavanja Rijeke od razaranja od strane engleske flote, u kojem je glavnu ulogu odigrala Karolina Riječka. Uprizorenje će se odigrati 2. lipnja u akvatoriju ispred Gata Karoline Riječke, a u spektaklu će sudjelovati brodovi »Kraljica mora«, »Otac Roko«, »Paša« i tradicijske barke na jedra Istre i Kvarnera.


Predprogram od 23. do 28. svibnja uključivat će svečanu sjednicu Udruge kapetana sjevernog Jadrana »Kraljica mora«, niz izložbi, likovne susrete te 5. jezersku regatu tradicijskih barki na jedra u Fužinama.


Vojko Obersnel kazao je da je Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije u ovih šest godina izrastao u respektabilnu manifestaciju i ove godine će ga sačinjavati više od 40 različitih događanja od izložbi do predavanja, a manidestacija će se odvijati na 24 mjesta u Rijeci. Nada Milošević naglasila je da su osigurana sredstva za rekonstrukciju osam tradicijskih barki, a da rekonstrukciju neće raditi bilo tko, nego majstori tog zanata.


Kako je kazao Robert Mohović, dosqad je u ovu manifestaciju bilo uključeno čak 30 suorganizatora među kojima su svi riječki muzeji, Pomorski fakultet u Rijeci, Pomorska škola Rijeka i brojni drugi, a ove godine pridružili su im se Astronomski centar Rijeka, Art kino, Gradska bioblioteka Rijeka i Sveučilišna biblioteka.Jučer je u Botelu Marina otvorena i izložba fotografija članova Fotosaveza PGŽ Jedra Kvarnera te održana prezentacija Jakova Karmelića na temu »Što je to festival Fiumare«