TZ Kvarnera

Za vikendaše nema subvencije COVID-testova

Alenka Juričić Bukarica

Foto Reuters

Foto Reuters

Uvjet za ostvarivanje subvencionirane cijene testiranja gostiju pri povratku u svoje zemlje bit će evidencija u sustavu eVisitor, odnosno dokument kojim se to dokazujeTuristička zajednica (TZ) Kvarnera održala je jučer koordinacijski sastanak s lokalnim turističkim zajednicama, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ-a, Domom zdravlja PGŽ-a te Ministarstvom turizma i sporta na kojem su glavne teme bile pripreme turističke sezone u okolnostima pandemije, i to kroz pripremu novih COVID-uputa i smjernica za turistički sektor te mogućnost organizacije dodatnih lokacija za testiranje namijenjenih gostima.


Direktorica TZ-a Kvarnera Irena Peršić Živadinov istaknula je da nas opet čeka vrlo zahtjevna i neizvjesna sezona.


– Uz intezivnu promociju koju provodimo na tržištima koja su nam u ovom trenutku najvažnija i s kojih je najizvjesnije da bi gosti mogli doputovati, sa sustavom turističkih zajednica, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ-a, Domom zdravlja PGŽ-a, Klasterom zdravstvenog turizma Kvarnera te Stožerom civilne zaštite PGŽ-a radimo i na organizaciji i pripremi svih zdravstveno-sigurnosnih elemenata koje će naši gosti očekivati, i to na organizaciji lokacija za testiranja, izradi novih uputa, smjernica i preventivnih postupaka za sve smještajne objekte, goste i slično, rekla je Irena Peršić Živadinov.
Monika Udovičić, ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove pri Ministarstvu turizma i sporta pojasnila je kako Ministarstvo vodi računa o tome da će velik broj gostiju koji bude boravio u Hrvatskoj trebati nalaze testiranja na COVID-19 kako bi se vratili u svoje matične zemlje, stoga je osigurano 20 milijuna kuna za nabavu testova.


Nabava će ići preko robnih zaliha te će Ministarstvo turizma i sporta subvencionirati cijenu kako bi za goste ona bila simbolična i povoljna. Uvjet za ostvarivanje subvencionirane cijene testiranja bit će evidencija u sustavu eVisitor, odnosno dokument kojim se to dokazuje. Za vlasnike nekomercijalnog smještaja, dakle vikendaše to neće vrijediti.


Vladimir Mozetič, ravnatelj Doma zdravlja PGŽ-a, je pak kazao kako je u tijeku i organiziranje turističkih ordinacija, zapošljavanje novih i dodatno osposobljavanje osoba za provedbu testiranja te organizacija mobilnih timova.


Vedrana Jurčević Podobnik iz NZZJZ-a pojasnila je kako je prijedlog da se testiranja odrađuju u svim ispostavama Zavoda, Doma zdravlja i turističkim ordinacijama, kojih na Kvarneru ima blizu 20-ak. Usto govorilo se i oko organizacije mobilnih timova koji bi provodili testiranje na COVID-19 u turističkim mjestima, ali i eventualno hotelima i drugim lokacijama.