Trsatsko svetište

Za Veliku Gospu u Rijeci se priprema samo vjerski program, evo detalja

Jakov Kršovnik

Na sam blagdan mise će u perivoju biti služene u 6, 7, 8, 9, 10, 11.30 i 18.30 sati. Zbog pandemije koronavirusa iz Svetišta pozivaju sve vjernike koji će doći na držanje mjera razmaka, nošenje maski i dezinficiranje ruku na ulazu u prostor svetištaRIJEKA – Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije, Velika Gospa, ove subote bit će proslavljena svetim misama u 6, 7, 8, 9, 10, 11.30 i 18.30 u perivoju trsatskog svetišta. Svetu misu u 10 sati predvodit će novi provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Milan Krišto, a u 18.30 svečanu blagdansku misu predvodit će riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić.


Trodnevna priprava


Kao priprava za svetkovinu bit će održana trodnevnica koju će predvoditi novi gvardijan franjevačkog samostana na Trsatu fra Krunoslav Kocijan. Trodnevnica započinje danas pjevanom krunicom u 17.45 u trsatskom svetištu nakon koje slijedi liturgijsko slavlje, a potom i predstavljanje nove monografije svetišta u Auli Ivana Pavla II. na Trsatu. Monografiju će predstaviti autor Goran Moravček te fra Matija Koren, nekadašnji gvardijan trsatskog svetišta. Sutra se također prije svete mise u 18.30 pjeva krunica, a u petak, nakon krunice i mise, planirana je mala procesiju ispred crkve s ikonom Gospe Trsatske, ako vrijeme dopusti i uz pridržavanje epidemioloških mjera.


Zbog pandemije koronavirusa iz Svetišta pozivaju sve vjernike da s punom odgovornošću za svoje i zdravlje drugih proslave blagdan Velike Gospe na Trsatu te pozivaju na držanje mjera razmaka, nošenje maski i dezinficiranje ruku na ulazu u prostor svetišta.
U subotu će stolice u perivoju biti postavljene na razmaku te će svi koji budu htjeli pristupiti sakramentu svete ispovijedi, koji će se dijeliti ujutro od 5.30 do 13.30 sati te poslijepodne od 17 sati nadalje, morati nositi masku, kao i ispovjednici, a trsatski franjevci su u ispovjedaonice postavili i zaštitu od pleksiglasa. Svečane procesije u subotu neće biti, već samo ulazna procesija svećenika i asistencije u kojoj će se nositi i lik Gospe Trsatske iz Aule do oltarnog prostora u perivoju. Iz samostana procjenjuju da je prošle godine došlo oko 40 do 50 tisuća vjernika, a za ovu godinu fra Bernard Barbarić nije htio prognozirati, već je samo rekao da, ako i bude upola manje hodočasnika, to nije mali broj.


Posebna prometna regulacija


Na konferenciji za novinare uz dosadašnjeg i novog gvardijana sudjelovali su i načelnik II. policijske postaje Marinko Puškarić te načelnik prometne policije Ivica Filipović koji su dali obavijesti o prometu i također pozvali na pridržavanje razmaka i drugih epidemioloških mjera. Tako je istaknuto da će na sam blagdan Vele Gospe na Trsatu biti uvedena posebna prometna regulacija, pa će od 6 do 22 sata za promet svih vozila, osim interventnih i taksi vozila te vozila javnog gradskog prijevoza, biti zatvoreno Šetalište Joakima Rakovca od raskrižja na Parizu do Frankopanskog trga, Radićeva ulica, Ulica fra Serafina Schona, Frankopanski trg, Ulica Slavka Krautzeka od Frankopanskog trga do raskrižja s Marohnićevom ulicom te Ulica Drage Šćitara od raskrižja s Marohnićevom ulicom do Ulice fra Serafina Schona.


Budući da će promet na Trsatu za vrijeme svetkovine biti ograničen iz policije su pozvali da se ne dolazi osobnim automobilima. Linije javnog prijevoza 2 i 8 vozit će po rasporedu radnog dana te će prijevoz biti besplatan. Najavljeni su i posebni polasci linije broj 2 sa Žabice koji će voziti za Trsat i neće se zaustavljati kod ulaza u crkvu, već kod Dvorane mladosti.


Ove godine neće biti tradicionalnog sajma ispred Dvorane mladosti.


Primopredana služba čuvara Trsatskog svetišta


Prije konferencije za medije u Svetištu je održana primopredaja službe čuvara Trsatskog svetišta te je dosadašnji gvardijan fra Bernard Barbarić pozdravio novog čuvara fra Krunoslava Kocijana, koji je do sada bio magistar bogoslova u Zagrebu na Kaptolu. Fra Barbarić je zahvalio svim vjernicima, biskupiji, medijima, prijateljima iz policije, Gradu i svima koji su vezani uz Svetište na suradnji. On ubrzo odlazi u Viroviticu gdje će biti gvardijan i župnik, a novi čuvar Svetišta fra Krunoslav Kocijan podsjetio je kako je ove godine svetkovina Velike Gospe u svjetlu 70. obljetnice od proglašenja dogme o Marijinu uznesenju na nebo.