Bogatstvo okusa i mirisa

ZA PRSTE POLIZAT’ Gastrofešta Porto Etno festivala

Katarina Bošnjak

Limunada za osvježenje / Snimila Ana KRIŽANEC

Limunada za osvježenje / Snimila Ana KRIŽANEC

Manjine koje djeluju u Rijeci i županiji prezentirale su svoje nacionalne specijalitete, pa su tako brojni posjetitelji imali priliku kušati delicije iz Bosne i Hercegovine, Trinidada i Tobaga, Kanade, Madagaskara, Makedonije, Srbije, Češke, Italije, Mađarske, Turske, Albanije te romska i ukrajinska jela 


RIJEKA – Najdraži dio Porto Etno festivala za sve gastroznatiželjnike uvijek je gastrofešta koja se jučer tijekom dana održala u Exportdrvu. Kao i svaki put do sada, manjine koje djeluju u Rijeci i županiji prezentirale su svoje nacionalne gastrospecijalitete, pa su tako brojni posjetitelji imali priliku kušati specijalitete iz Bosne i Hercegovine, Trinidada i Tobaga, Kanade, Madagaskara, Makedonije, Srbije, Češke, Italije, Mađarske, Turske, Albanije te romska i ukrajinska jela.


Ulaz je bio besplatan, a bonovi za hranu prodavali su se po cijeni od tri eura po porciji, što je s obzirom na obilne porcije bilo uistinu jeftino. Na samom ulazu u Exportdrvo stajao je i štand s limunadom na kojemu su se limunada te sokovi od bazge i mente mogli kupiti za samo jedan euro.


Za svakog ponešto / Snimila Ana KRIŽANEC


Velike porcije
U blizini smo razgovarali s Patricijom koja je došla probati tradicionalnu hranu jer, kako kaže, kada će ako ne sada i na ovakvim događanjima.


– Uzela sam tri kupona i prvo otišla probati hranu iz Trinidada i Tobaga. Na kraju sam se definitivno precijenila, i dva kupona bi mi bila dovoljna – kazala je Patricija, referirajući se na velike porcije.


Ponuda Trinidada i Tobaga bila je hit / Snimila Ana KRIŽANEC


Hrana na gotovo svim štandovima je vrlo brzo pojedena, a najveći redovi stvarali su se upravo pri čekanju na kušanje hrane iz Trinidada i Tobaga, na koji su se neki vraćali i više puta.


– Pripremalo se sve vegansko, osim što je curry bio s mlijekom, imali smo povrće, rižu sa šafranom, pečeni kruh, slanutak, leću i pečeni balancan s pomidorima. Mi smo evo gotovi, još je ostalo malo curryja s piletinom i povrćem, a ostalo je sve otišlo. Bile smo tu i prošlih godina i uvijek je tako interesantno – kazala je volonterka Mimi Perušić.


Oduševili su i mini hamburgeri, sarme od vinove loze, zapečeni krumpiri, razne vrste bureka i pita, kao i brojni deserti, od sitnih kolača do rolada i keksa.


Kratko objašnjenje što se to fino skuhalo / Snimila Ana KRIŽANEC


Folklorni program


Dio ovog iskustva je i folklorni program predstavnika manjina koji prati gastronomsko druženje, pa je u subotu nastupilo čak 16 udruga: Nacionalna zajednica Crnogoraca Rijeka, Makedonsko kulturno društvo Ilinden, Srpsko kulturno društvo Prosvjeta, Slovenski dom KPD Bazovica, Češka beseda, Zajednica Talijana Rijeka, Bošnjačka nacionalna zajednica, Riječke Palade, Kulturno društvo Rusina i Ukrajinaca Rušnjak PGŽ, Udruga mladih Roma Rijeka Romska budućnost, Hrvatsko-tursko društvo prijateljstva te Kulturno-umjetničko društvo Sevdah Rijeka. Većina udruga predstavila se pjesmom, a poneki i plesom, pa se tako uživalo i uz starogradsku te etno glazbu.


Nastup Charlotte Kerbs i Sanjayja Khana / Snimila Ana KRIŽANEC


Rinkluzija projekt bend / Snimila Ana KRIŽANEC


Održan je i folklorni program / Snimila Ana KRIŽANEC