Javne potrebe

Za kulturno stvaralaštvo i razvoj civilnog društva Grad Bakar osigurao 103.000€

Sanja Gašpert

Ilustracija / Foto Sergej Drechsler

Ilustracija / Foto Sergej DrechslerZa programe javnih potreba u kulturnom stvaralaštvu i razvoju civilnog društva u 2024. godini Grad Bakar osigurao je ukupno 103.002,50 eura proračunskih sredstava.


Najveći iznos, 16.900 eura, planiran je za program poticanja kulturnog amaterizma, u sklopu kojega su sredstva namijenjena KUD-u Primorka, ženskoj klapi Hreljin, Mješovitom pjevačkom zboru Sloga, klapi Škrljevo, Udruzi La Bamba, KUU Sklad, Udruzi Studio B7 te Udruzi Škrljevska žena.


Slijedi program “Valorizacija i promocija kulturne baštine”, u sklopu kojega se za Poljoprivrednu zadrugu Dolčina osiguravaju proračunska sredstva u iznosu od 13.500 eura.
Za sufinanciranje troškova održavanja objekata i očuvanje biološke raznolikosti planirano je 12.655 eura, namijenjenih lovačkim društvima Kamenjarka, Srndać i Tuhobić.


Udruzi umirovljenika Grada Bakra bit će dodijeljeno 12.330 eura kroz program unapređenja kvalitete života osoba starije životne dobi, dok je za promociju etno baštine i povijesne postrojbe Grada Bakra osigurano deset tisuća eura, namijenjenih povijesnoj postrojbi Hrvatske vojske Gradska straža Bakar 1848.


Za očuvanje čakavskih i tradicionalnih običaja planirana su proračunska sredstva u ukupnom iznosu od 7.400 eura, koja će se raspodijeliti Udruzi Tragom hrvatske baštine, KUU Sklad, KDU Praputnjak, Udruzi Bakarska gospoda i kapitani i Katedri čakavskog sabora Bakarskog kraja. Poticanje domaće i međunarodne suradnje kulturno-umjetničkih udruga financirat će se s 5.900 eura, namijenjenih KUD-u Primorka, MPZ-u Sloga, KUU Sklad i Udruzi Studio B7. Radu s djecom i mladima, kroz sufinanciranje programa Društva Naša djeca Bakar, Udruge La Bamba i KUU Sklad, osigurano je 5.800 eura, a za aktivnosti vezane uz očuvanje sjećanja na NOB-e i Domovinski rat 5.350 eura, namijenjenih UHBDR-a Bakar i UABA-a Grada Bakra.


Udruzi DPZ Praputnjarski slavići, Udruzi Praputnjak – kulturni krajolik i KUU Vedrenica namijenjeno je ukupno 4.930 eura za rad s djecom i mladima.


Za očuvanje tradicionalnih običaja Udruzi Bakarska žena i ženskoj klapi Hreljin namijenjeno je ukupno 3.800 eura, a Osnovnoj školi Bakar za poticanje aktivnosti izdavačke djelatnosti 2.437,50 eura.


Klapi Škrljevo osigurano je u ovogodišnjem proračunu Grada Bakra dvije tisuće eura za programe obilježavanja Dana mjetsa te državnih i vjerskih praznika.