Potpisani ugovori

Za adaptaciju četiri primorsko-goranske srednje škole osigurano 31,3 milijuna kuna

Ingrid Šestan Kučić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Uređuje se središte izvrsnosti u turizmu i ugostiteljstvu za cijelu HrvatskuRavnatelji Ugostiteljske škola Opatija te srednjih škola dr. Antuna Barca Crikvenica, Hrvatski kralj Zvonimir Krk i Ambroza Haračića Mali Lošinj potpisali su danas ugovore o adaptaciji objekata Regionalnog centra kompetentnosti i partnerskih ustanova s izvođačima radova.


Riječ je o dijelu projekta MREŽA KOM5ENTNOSTI ukupne vrijednosti 31,3 milijuna kuna koji je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a sredstvima će se adaptirati objekti škola i nabaviti specijalizirana oprema s ciljem poboljšanja kvalitete obrazovanja i osposobljavanja učenika i nastavnika.


Najveći dio sredstava pripast će opatijskoj Ugostiteljskoj školi koja je i imenovama Regionalnim centrom kompetentnosti te će se obje zgrade te škole renovirati, dok su ostale škole partneri u projektu i u njihovim će se objektima izvršiti manje adaptacije preuređenja kabineta.
Uz adaptaciju škola kroz projekt će se nabaviti i specijalizirana oprema u ukupnom iznosu od 8,2 milijuna kuna, a kako je pojasnio Tomislav Kandžija iz Regionalne razvojne agencije PGŽ RRA radovi na Ugostiteljskoj školi Opatija, u iznosu od 10 milijuna kuna, uključit će energetsku obnovu, sanaciju krova, adaptaciju inetrijera te će biti uređeni praktikumi za posluživanje, kabineti za kuharstvo, slastičarstvo, dok će se postojeća dvorana za tjelesni prenamijeniti u konferencijsku dvoranu. Uredit će se i novi inforamatički kabinet, a obje će zgrade po završetku radova biti u cijelosti adaptirane.


Prema riječima ravnateljice Sibile Roth ta će škola postati središte izvrsnosti u turizmu i ugostiteljstvu za cijelu Hrvatsku.


– To znači novi prostori, nova oprema i što bolje edukacija za nastavnike i učenike koji će biti osposobljeni za tržište rada, istaknula je ravnateljica.


Naime, prije četiri godine, imenovano je 25 regionalnih centara kompetentnosti (RCK) u strukovnom obrazovanju na razini Hrvatske, a Ugostiteljska škola Opatija imenovana je u sektoru turizma i ugostiteljstva kao nositelj projekta, dok su preostale tri škole na području PGŽ partneri, zajedno s Trgovačko-ugostiteljskom školom iz Karlovačke županije.


Ugostiteljsku školu Opatija kandidirala je Primorsko-goranska županija odvojivši pritom i dva milijuna kuna za podršku projektu, a župan Zlatko Komadina danas se osvrnuo i na povećan interes učenika srednjih škola u Primorsko-goranskoj županiji za strukovna zanimanja na ljetnom upisnom roku.


– Osobno mi je vrlo drago da se ulaže u strukovne škole i da se pomalo bilježi povratak učenika i interes prema strukovnim školama, o čemu posebno svjedoče ovogodišnji rezultati upisa u srednje škole.


Ulaganje u kvalitetu obrazovanja i djelatnosti koje su potrebne gospodarstvu primarni je cilj Primorsko-goranske županije. Danas svjedočimo početku radova, vrijednost ugovora iznosi preko 30 milijuna kuna i vjerujem da ćemo stvoriti jako dobre uvjete učenicima i nastavnicima za rad, naglasio je župan.


Izvođači radova na sva četiri županijska školska objekta bit će tvrtke G.P. Boros d.o.o. i Izgradnja d.o.o., a nakon završetka radova Srednja škola Ambroza Haračića dobit će preuređen kabinet kuharstva i posluživanja, dok će Srednja škola dr. Antuna Barca imati novi kabinet kuharstva i slastičarstva, kao i rampu za osobe s inavaliditetom, a krčka srednja škola imat će novi kabinet posluživanja i kuharstva.