PGŽ

Za 35 županijskih gospodarstava 820 tisuća kuna

Barbara Čalušić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Zaključen natječaj s četiri potporne mjere koje su definirane Programom provedbi mjera ruralnog razvoja PGŽ-aNa prošlotjednom kolegiju župana Primorsko-goranske županije donesena je odluka o raspisivanju natječaja za studente deficitarnih zanimanja. Prošle je godine na ovaj način financirano 37 takvih stipendija, a s obzirom da sedmero stipendista više nema status studenta, ove će godine biti raspisano još sedam stipendija. Visina stipendije iznosi 1.000 kuna i isplaćuje se deset mjeseci u godini.


PGŽ je u srpnju raspisala i natječaj o dodjeli sredstava poljoprivrednim gospodarstvima. Povjerenstvo je obradilo prijave i kako je istaknuo Mladen Brajan, pročelnik Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj, odlučeno je da se rasporedi 820 tisuća kuna za 35 gospodarstava.


– Naglasak je na Gorskom kotaru gdje je za 23 gospodarstva dodijeljeno 560 tisuća kuna, a za priobalje i otoke odnosno tamošnjih 12 gospodarstva, 260 tisuća kuna.
U natječaju su bile četiri mjere koje su definirane Programom provedbi mjera ruralnog razvoja donesenog na Županijskoj skupštini, a moram naglasiti da s obzirom na to da se radi o zajedničkoj europskoj politici, moramo tražiti suglasnost Ministarstva poljoprivrede pa ovaj natječaj ide malo kasnije od natječaja za poduzetnike.


Jedna od mjera je razvoj novih i malih poljoprivrednih gospodarstva s dvije aktivnosti gdje smo pomagali male da postupno idu u razvoj, a one malo veće da ulažu u mehanizaciju i opremu. Dakle, ova mjera nije čista potpora već isključivo ulaganje u opremu i daljnji razvoj.


Jedna od mjera je i razvoj stočnog fonda Gorskog kotara te obnova poljskih i poljoprivrednih putova kao i diverzifikacija aktivnosti na poljoprivrednim gospodarstvima gdje se želi pomoći gospodarstvima koja ulažu u nove djelatnosti da povećaju prihod, rekao je na press kolegiju PGŽ-a pročelnik Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj.