Mreža

YUFE Akademija: Pet tjedana putovanja Europom na Sveučilištu u Rijeci

Ingrid Šestan Kučić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Kroz pet tjedana u studenome i prosincu ove godine bit će održana četiri online predavanja tjedno na različitim YUFE sveučilištima, čime će polaznici proširiti svoja znanja i ideje i »putovati« EuropomSveučilište u Rijeci otvorilo je prijave za prvo izdanje YUFE Akademije. Riječ je o akademiji koja je zajednička inicijativa svih sveučilišta članova YUFE saveza, a cilj je razmijeniti znanje i ideje te studentima, zaposlenicima i zainteresiranim građanima pružiti pravi osjećaj o svemu što YUFE radi i pruža.


Kroz pet tjedana u studenom i prosincu bit će održana četiri online predavanja tjedno i to na različitim YUFE sveučilištima, čime će polaznici moći »putovati« Europom, odnosno posjetiti deset europskih zemalja te proširiti svoje znanje slušajući 20 različitih predavanja. Svih 20 online predavanja zajedno čine program koji se može pratiti u cijelosti ili samo neki njegovi dijelovi.


Sva predavanja zajedno čine YUFE Akademiju, priliku za dodatno učenje i upoznavanje studenata i zaposlenika drugih europskih sveučilišta, kao i građana drugih europskih zemalja.
YUFE Akademija 2020. usredotočit će se na prvo fokusno područje YUFE-a: europski identitet i odgovornosti u globalnom svijetu. Predavanja predstavljaju vrijednosti, kulturu i korijene suvremene Europe, ali gledaju i na budućnost Europe, kao i na ekonomske promjene te obrazovanje i turizam u svijetu za vrijeme i nakon pandemije uzrokovane virusom COVID-19.


Uzimajući u obzir sustvaralački i otvoreni duh YUFE saveza, publika može aktivno sudjelovati postavljajući pitanja, dajući primjedbe i prijedloge. U sklopu ove inicijative, Sveučilište u Rijeci nudi dva predavanja koja će 30. listopada održati prof. dr. Jasminka Ledić i izv. prof. dr. Vjeran Pavlaković.


Mreža mladih Sveučilišta za budućnost Europe – Young Universities for the Future of Europe (YUFE) snažno je strateško partnerstvo mladih, istraživački intenzivnih sveučilišta iz niza europskih država, a riječko sveučilište jedini je hrvatski član.