Javna akcija

“Vrijeme je mozak” i na riječkom Korzu

Bruna Matičić

S akcije na Korzu

S akcije na Korzu

Djelatnici i suradnici Klinike za neurologiju upozoravali su građane o činjenici da svaka šesta osoba obolijeva od moždanog udara te educirali o simptomimaPovodom obilježavanja Svjetskog dana moždanog udara Klinika za neurologiju, u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ-a, Medicinskim fakultetom u Rijeci, Gradom Rijeka i Primorsko-goranskom županijom, održala je javnu akciju pod sloganom “Vrijeme je mozak” s ciljem podizanja svijesti šire javnosti o moždanom udaru te upoznavanja građanstva s čimbenicima rizika, kao i važnosti preventivnih aktivnosti uz promicanje zdravog načina života.


Na postavljenom informativnom štandu na Korzu priliku uz moto “Ne budi taj” djelatnici i suradnici Klinike za neurologiju upozoravali su građane o činjenici da svaka šesta osoba obolijeva od moždanog udara te educirali o simptomima, prepoznavanju moždanog udara, kao i postupcima pravovremene intervencije, posebno naglašavajući važnost da najbrža reakcija dovodi do najboljih ishoda liječenja.


– Prema našim podatcima, koji su slični podatcima i u drugim centrima, u vrijeme COVID-19 pandemije broj intervencija kod moždanog udara smanjen je za gotovo 25 posto. Stoga je ove godine u fokusu da građane Rijeke upoznamo da, unatoč pandemiji, sustav za zbrinjavanje moždanog udara otvoren funkcionira, te da smo u ovim izvanrednim okolnostima zadržali jednaku kvalitetu liječenja pacijenata kod akutnog moždanog udara.
Nove metode koje posljednje dvije godine uspješno provodimo u centru, kao što su mehanička trombektomija i sistemska tromboliza zahtijevaju brzu reakciju u liječenju. Prema tome, svrha ovoga dana je senzibilizirati javnost o simptomima moždanog udara kako bi ih pacijenti mogli prepoznati i pravovremeno se javiti u ustanovu koja može adekvatno liječiti moždani udar, istaknuo je dr. David Bonifačić, pročelnik Zavoda za cerebrovaskularne bolesti te usput naglasio važnost promjenjivih i nepromjenjivih faktora rizika kao i zdrav način života i izbjegavanje svega onoga što bi moglo dovesti do moždanog udara.


– Kako bi istaknuli primarnu i sekundarnu prevenciju moždanog udara građanima smo na štandu dijelili edukativne letke s detaljnim opisom što je moždani udar, kako ga spriječiti i prepoznati, i promotivne majice, onima koji su pokazali znanje i naveli simptome moždanog udara, utrnulost i oduzetost lica, asimetrija lica, utrnulost dijela tijela te konfuzan i nerazumljiv govor, objasnila je dr. Kristina Kampić, specijalizantica neurologije ističući kako se rezultat dosadašnjih akcija primjećuje u broju učinjenih interventnih trombektomija i tromboliza i činjenici da pacijenti pravovremeno dolaze u ustanovu na liječenje čime se smanjuje rizik od smrtnosti i invalidnosti.


Uz edukativnu akciju na Korzu, održana su i javna predavanja u Guvernerovoj palači gdje je dr. David Bonifačić održao predavanje “Zbrinjavanje akutnih moždanih udara za vrijeme COVID-19 pandemije”, a dr. Slavica Kovačić, voditeljica Odjela za intervencijsku, kardiovaskularnu i neuroradiologiju održala je predavanje pod nazivom “Mehaničke trombektomije kod akutnog moždanog udara za vrijeme COVID-19 pandemije u našem centru”.