KBC Rijeka

Vrijedna oprema: Iskorak u radioterapiji onkoloških bolesnika

Barbara Čalušić

Novi sustav pridonijet će kvaliteti izvođenja naprednih radioterapijskih tehnika u KBC-u Rijeka

Novi sustav pridonijet će kvaliteti izvođenja naprednih radioterapijskih tehnika u KBC-u Rijeka

Uporaba vrijednog sustava dodatno će pridonijeti kvaliteti izvođenja naprednih radioterapijskih tehnika koje se u KBC-u Rijeka koriste za terapiju onkoloških bolesnikaRIJEKA – Zavod za medicinsku fiziku i zaštitu od zračenja Kliničkog bolničkog centra Rijeka uvodi nove standarde radijacijske onkologije te je, u okviru projekta financiranog od Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Zavod u bolnici implementirao napredan Sustav za vrednovanje raspodjele apsorbirane doze u pacijenata liječenih jakosno moduliranom radioterapijom (Plan Verification System OCTAVIUS 4D; Physikalisch Technische Werkstätten, Freiburg, Njemačka).


Veća kvaliteta


– Sustav vrijedan oko 350.000 kuna instaliran je tijekom ožujka 2021. godine te je uklopljen u dio Programa osiguranja kvalitete vezanog za radijacijsku onkologiju i predstavlja značajan iskorak u radu KBC-a Rijeka, izjavio je prof. dr. Alen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka.
Sofisticirana platforma nabavljena je iz proračuna projekta CRO6019 (Verification of the intensity modulated radiotherapy (IMRT) treatment dose delivery-Method development, standardization and implementation) koji Zavod za medicinsku fiziku i zaštitu od zračenja vodi i provodi od 2020. godine.
Implementacija rezultata projekta i uporaba novonabavljenog sustava dodatno će pridonijeti kvaliteti izvođenja naprednih radioterapijskih tehnika koje se u KBC-u Rijeka koriste za terapiju onkoloških bolesnika.


Fizika u medicini


– Ovo je četvrti projekt pod okriljem IAEA vezan za radijacijsku onkologiju, koji u posljednjih desetak godina provodi Zavod za medicinsku fiziku i zaštitu do zračenja. Važno je napomenuti da su rezultati svih projekata implementirani u svakodnevnu kliničku praksu, a uspješnim izvođenjem projekata Zavod je do sada KBC-u Rijeka pribavio opremu vrijednu oko tri milijuna kuna te omogućio brojne edukacije riječkih medicinskih fizičara u inozemstvu, istaknuo je pročelnik Zavoda prof. dr. Slaven Jurković.
Zavod za medicinsku fiziku i zaštitu od zračenja ustrojbena je jedinica Kliničkog bolničkog centra Rijeka čiji su poslovi vezani za primjenu fizike u medicini. Oni se u najvećoj mjeri odnose na kvalitetnu, odgovornu i sigurnu uporabu ionizirajućeg zračenja u medicini te primjenu nuklearne magnetske rezonancije u slikovnoj dijagnostici.