Vremenska prognoza

Europska prijestolnica kiše narednih će dana opravdati svoju titulu

Slavica Mrkić Modrić

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Sutra, kako kažu prognostičke karte, mogućnost za nebeske suze, tj. kišu izgledna je u cijelom Primorju, a u ponedjeljak kišit će još jačeRIJEKA – Evropska će prijestolnica kiše titulu opravdati i ovog vikenda. Pa sad, komu pravo, komu krivo – bit će tako. Krenut će podosta sramežljivo tj. danas će se nebo malo veseliti, malo mrgoditi, a nije isključena ni mogućnost da će, pogotovo ponad Gorskog kotara pustiti i koju suzu. Sutra, kako kažu prognostičke karte, mogućnost za nebeske suze tj. kišu izgledna je u cijelom Primorju. Količina? E, to ovisi o tome kad se i na kojem području zatekne kišni oblak. Što se tiče vjetra, e pa bit će i njega.


Pojavit će se u ulozi »južnjaka«, a kako vikend bude odmicao mIjenat će karakteristike u težnji da se u ponedjeljak ujutro probudi više kao »sjevernjak«. Temperature? Sasvim solidne. Rastegle su se od najnižih 16 do najviših 22 ili 23 stupnja. A one koje će nas dočekati odvažimo li se na bliski kontakt s plavim nam Jadranom? Za one koji vole svježe gotovo pa idealne, no za većinu još uvijek preniske.


Ovisno o mjestu mjerenja kreću se od 19 do 20 stupnjeva. Sve te mijene i izmjene rezultirat će s podosta vlage u zraku i sparine, što dovodi do zaključka da će onaj dotični gospodin zvan Biometorolog Smajlić biti izrazito promjenjivog raspoloženja.
Danas će biti nasmijan, sutra pomalo neodlučan, ono dvoumit će se izabrati osmijeh ili »kameno lice«, a u ponedjeljak neće biti dileme – bit će mrgud. Drugim riječima oni osjetljiviji na promjene vremena imat će tegobice i tegobe, a oni imuni na te izmjene samo trebaju imati razumijevanja za meteoropate u svom okruženju.


Toliko što se tiče budućnosti vezane uz vrijeme i nevrijeme na našem području. A što kaže bliska prošlost?


Vođeni fotoaparatom Sergeja Drechslera zaključujemo – ljudi prate vremensku prognozu pa su jučerašnji dan dobro iskoristili kako bi kožu tonirali, kosti nahranili vitaminom D, tijelo razgibali plivajući, a oči odmorili gledajući u beskrajno plavetnilo ili pak na zgodnu osobu sa susjednog ručnika.


Znaju da vikend donosi nestabilnost pa uzmi ono što ti je ponuđeno i kad ti je ponuđeno.


Foto galerija: Ljeto na Kantridi Foto: Sergej Drechsler