Kontrola prometa

Vozači, oprez! Ovo su sve lokacije policijskih i komunalnih kamera u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji

Vladimir Mrvoš

Broj mjesta na kojima su postavljena kućišta za radarske uređaje kojima se nadzire brzina u cijeloj Hrvatskoj porastao s 270 na 324 mjestaRIJEKA – Na području Primorsko-goranske županije nesavjesne vozače odnedavno vrebaju policijske kamere na čak 14 lokacija.


Naime, na toliko su mjesta postavljena kućišta za fiksne radarske uređaje, odnosno kamere, a policiji je na raspolaganju ukupno 7 radarskih uređaja i svi su u funkciji te se oni premještaju unutar postavljenih 14 kućišta.


Kućišta za kamere su postavljene na već poznatim adresama, Zvonimirova ulica kod kbr. 16 (BP Crodux), Nova cesta bb (kod toplane), Liburnijska ulica kod kbr. 3., Riječka obilaznica – čvor Diračje, Riječka obilaznica – tunel Škurinje II, Rujevica – nasuprot ulice Tiće 16A, Ulica Franje Čandeka kod kbr. 23, ulica Kozala kod kbr. 41 (ispred OŠ Belvedere). Kamera je postavljena i u Dragi Bašćanskoj na Krku kod kbr. 5, kod Jadranova, ulica Smokovo kod kbr. 38 (BP Lukoil), u Selcu ulica Dražice kod kbr. 2 (TC Spar), u Kostreni Ulica Doričići kod kbr. 6. u Industrijskoj zoni Kukuljanovo, te u Opatiji, Nova cesta kod kbr. 53 (ispred OŠ R.K. Jeretov).
Tijekom ove godine ukupno je utvrđeno 5.170 prekršaja prekoračenja brzine, kažu iz Policijske uprave primorsko-goranske.


Osim policijskih, u centru Rijeke postavljene su i kamere za nadzor prometa od strane Direkcije za prometno redarstvo grada Rijeke. Kamere automatski i u realnom vremenu, 24 sata, evidentiraju i dokumentiraju zaustavljanja, a postavljene su na Fiumari, Adamićevoj, Jadranskom trgu, Rivi, Splitskoj ulici, križanju Rive i Ul. Ivana Zajca i zadnjem dijelu Ulice Ivana Zajca.


Inače, broj lokacija policijskih kamera za nadzor brzine na cijelom području Hrvatske porastao je s 270 na 324 lokacije. Kamere su sve sofisticiranije, mogu pokrivati ​​sve više vozila, mjeriti i bilježiti njihovu brzinu, snimaju 24 sata dnevno u oba smjera, a istodobno mogu snimiti do 32 vozila koja voze prebrzo. Senzor je specijalno razvijen za kontrolu prometa, snima četiri slike u sekundi u visokoj rezoluciji i prepoznaje registarske pločice iz zemalja EU-a i ex YU.


Na snimljenim fotografijama također se prepoznaje lice vozača, je li vezan i koristi li mobilni uređaj. Vozilo se uočava na stotinjak metara, a fotografija se snima na 35 metara. Ormarići u koje se pohranjuju kamere, a koji se najčešće montiraju na stupove javne rasvjete, otporni su na metke, trpe niske i visoke temperature, a u sebi imaju računalni sustav spojen na MUP-ovu bazu.


Kada je riječ o prijelazu s kune na euro, za vozače može biti zanimljiva vijest da će neke kazne – pojeftiniti. U Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona stoji da se riječi »od 300,00 kuna« zamjenjuju riječima: »od 30,00 eura«. Kazna od 1.000 kuna postaje kazna od 130 eura, od 700 kuna – 90 eura, a od 500 kuna – 60 eura.