D 427

Vozače zbunjuje prometna signalizacija na kružnom toku u Viškovu

Biljana SavićPrije nekoliko dana, na kružnom toku kod Plodina u Viškovu, postavljen je prometni znak koji vozače usmjerava na novoizgrađenu prometnicu prema Kastvu. Samo nekoliko metara dalje nalazi se znak zabrane prometa. Ne čudi da su stoga vozači u nedoumici je li ta dionica otvorena ili nije. Ništa bolja signalizacija nije ni iz drugog smjera, odnosno u Brnasima kod nogometnog igrališta. Vozači su jako zainteresirani za tu cestu koja će prometno rasteretiti centar Viškova, što pozitivno utječe i na sigurnost djece u prometu jer su na toj dionici locirani škola i dječji vrtić.


U općini Viškovo kažu nam da je interni tehnički pregled bio prošli tjedan i da je tada utvrđeno više nedostataka koje je potrebno otkloniti.


– Znači, cesta D427 i dalje je gradilište, ali bi se dionica Plodine – Brnasi privremeno pustila u promet pod režimom prometovanja kroz gradilište, znači smanjenom brzinom kretanja i ograničenjima u smislu smjerova kojima se može prometovati, kaže nam zamjenik viškovske načelnice Denis Mladenić.
Dakle, interni tehnički pregled se odnosio na dionicu od Rotora 2 – Marinići (kod Plodina) do rotora Halubjan i dalje smjerom prema Brnasima – Žegotima do Kastva.


Naznačeno je da će se prema mogućnostima i stanju na gradilištu komunalne infrastrukture u Širolima puštati i promet od križanja kod restorana »Mladenka« do privoza rotoru kod restorana »Jist«, no to ovisi isključivo o mogućnostima gradilišta, jer se tamo trebaju dovršiti radovi na instalacijama ugrađenim u kolnik. Izlaz iz rotora Halubjan prema Pogledu biti će zatvoren za sav promet, osim za vozila gradilišta, radi dovršenja radova na toj dionici.


– Intencija je omogućiti prometovanje iz Viškova prema Kastvu bez onog dugog obilaženja preko naselja Kosi – Brnčići – Turki i dalje Žegoti za Kastav, nego ovom ipak puno bližom rutom, a najvažnije da se kraćom rutom povežu naselja Dovičići – Pešćićići – Donji Sroki – Ferenci s Viškovom, jer su sada upućeni na prometom opterećenu lokanu cestu kroz naselje Kosi – Sroki. Također je to važno i radi osiguranja bolje usluge javnog prijevoza čije povećane troškove radi obilaznog smjera plaća Općina Viškovo i skorog početka školske godine, kaže Mladenić.


Podsjetimo, ministar Oleg Butković obećao je da će prometnica D427 biti puštena u promet tijekom rujna.