Vodoopskrba

Voda konačno stiže u Zlobinsko brdo i Dragu

Sanja Gašpert

Radovi se nastavljaju

Radovi se nastavljaju

Radi se o investiciji od 13,2 milijuna kuna, a izvođač je slovenska tvrtka Godina. Postavlja se i 700 metara transportnog cjevovoda od vodospreme Brdo prema ZlobinuDugo očekivana investicija i zatvaranje prstena vodoopskrbe naselja na čitavom području Grada Bakra upravo se realizira. »Granica Općine Fužine i Grada Bakra postala je gradilište. Prvih 700 metara transportnog cjevovoda upravo se polaže. Gradi se i vodovodna mreža u naselju Brdo i Draga. Pripremamo sredstva za nastavak izgradnje i konačni spoj sa Zlobinom i Plasama. Idemo još dalje«, napisao je na svom Facebook profilu gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić.


Naime, projekt spajanja izvorišta Vrelo u Fužinama s vodoopskrbnim sustavom naselja Zlobin, Plase i Melnice na području Grada Bakra, krenuo je 2003. godine, no u to vrijeme tek kao privremeno rješenje iskorišten je Austro-ugarski željeznički vodovod građen za opskrbu parnih lokomotiva star gotovo 150 godina.


Tijekom proteklih godina investicijama Grada Bakra, Hrvatskih voda i KD-a Vodovod i kanalizacija izgrađena je kompletna vodoopskrbna mreža naselja Plase i Melnice s transportnim cjevovodima i vodovodnim mrežama u naseljima s dvije nove vodospreme.
Prema Klarićevim riječima, u ove investicije Grad Bakar uložio je više od 20 milijuna kuna vlastitih sredstva, isto toliki iznos sredstava osigurale su Hrvatske vode, a KD ViK je u investicijamaje sudjelovao s manjim iznosima i to s namjenskim sredstvima iz cijene za razvoj koja su naplaćuju od građana s bakarskog područja. Gradonačelnik Klarić ističe više nego dobru suradnju s Hrvatskim vodama koje su prepoznale nastojanja Grada Bakra da riješe problem vodoopskrbe na svom području.


– Apsurdna je situacija da Grad Bakar još od 2003. godine uplaćuje Komunalcu Delnice između 200 i 300 tisuća kuna svake godine za pokriće gubitaka vode na starom željezničkom vodovodu.


Dakle, već punih sedamnaest godina Bakar plaća vodu koja jednostavno iscuri u teren naprosto iz razloga što niti jedno od komunalnih poduzeća nije poduzelo radnje da se ovi gubici smanje, a opskrba vodom stanovnika Melnica, Plasa, Zlobina i kolodvora Meja ovisi o ovom vodovodu.


Zbog poslovne politike KD ViK Rijeka, Grad Bakar nažalost nikada nije u programu prioriteta, tako da smo prisiljeni za projekte izgradnje novih vodovoda ili kanalizacije na svom području i u Industrijskoj zoni Bakar na Kukuljanovu sami osiguravati sredstva.


Upravo iz tog razloga velike zahvale idu Hrvatskim vodama na pomoći i suradnji, ističe Klarić.


Na zamolbu Grada Bakra Hrvatske vode za ovu godinu su u svom proračunu namjenski otvorili stavku pokrića gubitaka vode upravo za Grad Bakar i to u iznosu od 3,2 milijuna kuna, Grad je isto tako ušao s 1,5 milijuna kuna iz sredstava za razvoj.


– Ukupna vrijednost investicije je više od 13, 2 milijuna kuna, a izvođač radova je slovenska tvrtka Godina. U ovoj godini planirana je izgradnja kompletne vodovodne mreže u naselju Zlobinsko brdo i Draga, kao i 700 metara transportnog cjevovoda od vodospreme Brdo prema Zlobinu.


Usprkos lošem vremenu, radovi se vrlo dobro odvijaju i vjerujem da će se do kraja ove godine radovi, a s njima i planirani iznos od 4,7 milijuna kuna realizirati. Zadovoljni smo dinamikom i vjerujem da ćemo sredstva za nastavak radova u idućoj godini uspjeti osigurati i tako svim našim stanovnicima omogućiti zdravstveno ispravnu i sigurnu opskrbu pitke vode, ističe bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić.