Akcija Novog lista i PGŽ-a

Biramo najljepši vrt: Vlasnicima najuređenijih zelenih površina uručene nagrade

Ljiljana Hlača

Foto: R. BRMALJ

Foto: R. BRMALJ

Najljepši primorski vrt ima Barbara Sokačić iz Matulja, najljepši na otoku je onaj Mirsade Brzac iz Cresa, vrt Vazme Malnar iz Tršća najljepši je u kategoriji goranski vrt, a u kategoriji urbani vrt pobijedila je Dorotea Tomažić iz RijekeRIJEKA – Vlasnicima najljepših vrtova Primorsko-goranske županije koji su se u akciji Novog lista i PGŽ-a »Biramo najljepši vrt« natjecali za to prestižno priznanje tijekom prošle sezone, jučer su u dvorištu Prirodoslovnog muzeja podijeljene nagrade.


Ocjenjivačka komisija izabrala je najljepše vrtove u pet kategorija – najljepši primorski vrt ima Barbara Sokačić iz Matulja, najljepši vrt na otoku je onaj Mirsade Brzac iz Cresa, vrt Vazme Malnar iz Tršća najljepši je u kategoriji goranski vrt, a u kategoriji urbani vrt pobijedila je Dorotea Tomažić iz Rijeke. Nagradu za najljepše uređenu komunalnu površinu oko višestambene zgrade preuzeo je Sergio Terpić, a riječ je o zgradi koja se nalazi na Podpinjolu.


Vlasnici najbolje uređenih vrtova primorski, otočni i goranski vrt su dobili poklon-bonove u iznosima od 3.000 kuna koji se mogu potrošiti u Vrtnom centru Viškovo, odnosno po 1.000 kuna za urbani vrt i komunalnu javnu površinu. Uz navedene vrtove, žiri je odlučio 10 vrtova pohvaliti te ih nagraditi sa 100 kuna, dok su svi sudionici proglašenja jučer dobili poklon-pakete robne marke Plantella te knjigu Mirte Blažević i Željka Perana »Vrt i okućnica od proljeća do zime«.
Nagrade su podijelili zamjenik župana Petar Mamula i pročelnica Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Melita Raukar. Zamjenik župana Petar Mamula tom je prilikom izrazio zadovoljstvo što ova akcija traje već 11 godina i što se na ovaj način promovira najljepše što imamo u županiji. Zahvalio je svima koji rade na ovom projektu i pridonose turističkom izgledu mjesta.


U ovoj sezoni ove akcije sudjelovalo je 27 ljubitelja prirode iz cijele županije, a najveća konkurencija je bila među vrtovima uz obalni pojas i u zaleđu Rijeke. Posljednjih godina raste uređivanje komunalnih površina oko stambenih zgrada.


– Kada su ljudi u zgradi složni, onda nema problema, rekao je jučer Sergio Terpić koji je bio predstavnik zgrade koja je odlučila nekih 300 kvadrata urediti, iako to nije »njihovo«.


– Svatko u ovome sudjeluje koliko i kako može. Kada je susjedstvo dobro, sve se može. Netko donira biljku, a netko novac – otkrio nam je tajnu uređenog okoliša oko zgrade Sergio Terpić.