Rijeka i brodovi se vole

VJEŠTINA GRADNJE MAKETA U Rijeci otvoreno Svjetsko prvenstvo brodomaketara

Slavica Kleva

Predstavljeni su natjecatelji, ali i suci natjecanja / Foto Sergej DRECHSLER

Predstavljeni su natjecatelji, ali i suci natjecanja / Foto Sergej DRECHSLER

Osim duge tradicije gradnje brodova, Rijeka ima i dugu brodomaketarsku tradiciju o kojoj govori i činjenica da je danas, nakon 2012. godine, u gradu na Rječini po drugi put otvoreno Svjetsko prvenstvo u brodomaketarstvuRIJEKA – Brodomaketarstvo predstavlja spoj umjetnosti, preciznosti izvedbe i tehničkih znanja, a budući da je danas u prostoru Exportdrva na Delti otvoreno Svjetsko natjecanje brodomaketara 2021., Rijeka će sljedećih dana biti svjetski centar ove djelatnosti. Natjecanje organiziraju Hrvatski savez brodomaketara i Centar tehničke kulture Rijeka.


 Makete brodova inačice su povijesnih ili suvremenih plovila izrađene u umanjenom mjerilu / Foto S. DRECHSLER

Makete brodova inačice su povijesnih ili suvremenih plovila izrađene u umanjenom mjerilu / Foto S. DRECHSLERTako će već od sutra široj javnosti biti predstavljeno 180 maketa brodova na kojima je vrijedno radilo 110 natjecatelja iz osam zemalja, a koje će građani moći pogledati na popratnoj izložbi maketa brodova »Rijeka 2021« na gornjem katu Exportdrva.


Danas je predstavljeno svih osam reprezentacija – iz Hrvatske, Bjelorusije, Bugarske, Češke, Italije, Poljske, Rumunjske i Ukrajine, ali i međunarodni suci ovog natjecanja. Izložba maketa brodova »Rijeka 2021« za posjetitelje će biti otvorena do 19. rujna, kada će publika, osim maketa brodova, moći uživo pratiti i sam proces ocjenjivanja maketa.


Razgledavanje maketa, ali i procesa ocjenjivanja
Svjetsko natjecanje brodomaketara 2021. i izložbu maketa brodova »Rijeka 2021« poduprli su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka, a događaj se odvija pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.
Izložbu maketa brodova »Rijeka 2021« koja će biti otvorena do 19. rujna, građani će moći posjetiti radnim radom od 9 do 20 sati, u subotu 18. rujna od 9 do 17 sati, i u nedjelju 19. rujna od 9 do 12 sati.
Osim maketa brodova, publika će moći pratiti i proces ocjenjivanja maketa, a izložba se odvija uz poštivanje epidemioloških mjera i uz slobodan ulaz.

 


Neizvjesnost


Svečanom otvorenju prisustvovali su gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport, tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Sonja Šišić, predstavnik međunarodne organizacije NAVIGA Martin van Gelderen, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Željko Jovanović, te predstavnici organizatora i reprezentacije.


: Svaka maketa rezultat je dugotrajnog i izuzetno preciznog rada / Snimio S. DRECHSLER

Svaka maketa rezultat je dugotrajnog i izuzetno preciznog rada / Snimio S. DRECHSLERNa samom početku svečanosti okupljenima se obratio Mladen Mitić, predsjednik hrvatskog Saveza brodomaketara koji nije krio zadovoljstvo što se izložba ipak uspjela ostvariti nakon prošle, neizvjesne godine pokošene pandemijom u svim poljima društvenog života.


– Želim svim natjecateljima sreću, rekao je Mitić te se posebno obratio međunarodnim sucima pred kojima stoji nimalo lagan zadatak – izabrati one najbolje svjetske brodomakete.


 Iako višestruko umanjene, makete su vjerne izvorniku do najsitnijih detalja / Foto S. DRECHSLER

Iako višestruko umanjene, makete su vjerne izvorniku do najsitnijih detalja / Foto S. DRECHSLER


Trajni spomen na natjecanje u Rijeci


Tijekom današnjeg svečanog otvorenja predstavljane su reprezentacije, suci natjecanja, a u prigodnom programu nastupile su Ženska klapa Luka i Prve riječke mažoretkinje. Klapa Luka je između ostalog izvela kolaž klasika grupe Queen i zaslužila veliki pljesak gostiju.
Za vrijeme trajanja Svjetskog natjecanja brodomaketara 2021., na sjevernom pročelju zgrade Exportdrva osvanuo je i novi mural riječkog uličnog umjetnika Vladimira Tomića Moska. Mural nosi naziv »Dogodit će se opet, ali to je u redu«, zapravo će biti trajni spomen na održano Svjetsko natjecanje brodomaketara, ali i obilježavanje 75. godišnjice postojanja Hrvatske zajednice tehničke kulture.

 


Riječka tradicija


Obratio se okupljenima i Nizozemac Martin van Gelderen, ne krijući zadovoljstvo što se nalazi u Rijeci, gradu pomorske tradicije, te unatoč COVID-19 koji je zakočio cijeli svijet, izrazio radost što vidi tako velik broj natjecatelja, velik broj prelijepih maketa brodova iz cijelog svijeta u čiju su izradu uloženi nebrojeni sati. Iskoristio je prigodu predstaviti poimenično sve članove komisije, odnosno suce koji će ocjenjivati makete.


Exportdrvo »po mjeri« izložbe


– Presretan sam što je izložba našla pravo mjesto – prostor Exportdrva. Naime, prostor tehničke kulture bio bi premalen, kazao nam je Mitić kojeg smo zamolili da komentira ovaj važan svjetski događaj.
– Ovo je krema brodomaketarstva, oko 180 maketa iz cijelog svijeta. A što reći o maketarima?! Svi su oni u samom svjetskom vrhu maketarstva, tu su sati i sati minucioznog rada, vrhunske su izrade brodomakete. Hit su makete izrađene od papira, teško je, vrlo teško sucima izabrati one najbolje, imaju vrlo zahtjevan posao. Pogotovo moram naglasiti da su ovdje i četiri vrhunska brodomaketara iz Hrvatske, primjerice Mile Bijelić i Roland Vlahović koji su već ovjenčani zlatom, kazao je Mitić.


I Sonja Šišić je u ime Županije zahvalila organizatorima, zaželjevši svima dobar provod u Rijeci i okolici, a to im je poželio i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.– Želim svima ugodan boravak u Rijeci, sretni smo što smo unatoč pandemiji ove godine ipak uspjeli organizirati ovaj susret na svjetskoj razini. Ovdje sudjeluje velik broj kvalitetnih brodomaketara, a s druge strane i Rijeka njeguje dugu tradiciju u brodomaketarstvu, kazao je Filipović poželjevši svim natjecateljima da iz Rijeke u svoje domove odnesu lijepe uspomene.Željko Jovanović, izaslanik predsjednika Republike Zorana Milanovića, svečano je otvorio izložbu, također podsjetivši da Rijeka ima dugu tradiciju u gradnji brodova što je, kazao je, jako važno.


: Izložba, baš kao i samo otvorenje SP-a, organizirano je u skladu s epidemiološkim mjerama / Snimio S. DRECHSLER

Izložba, baš kao i samo otvorenje SP-a, organizirano je u skladu s epidemiološkim mjerama / Snimio S. DRECHSLER