Financiranje Radne zone

BESPOVRATNI NOVCI Općini Viškovo 12 milijuna kuna iz EU-a za Marišćinu

Bruna Matičić

Radna zona Marišćina K-2, smještena je uz sjevernu granicu Općine Viškovo

Radna zona Marišćina K-2, smještena je uz sjevernu granicu Općine Viškovo

Zadovoljna odobrenim sredstvima, načelnica Općine Sanja Udović istaknula je prednosti ovoga projekta te naglasila kako je uređenje Radne zone Marišćina temelj za dinamičan gospodarski razvojVIŠKOVO  Za izgradnju Radne zone Marišćina Općini Viškovo iz Europske unije odobreno je 12 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Odluku o financiranju projekta Radna zona Marišćina K-2 Općina Viškovo dobila je od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a. Natječaj je prijavljen putem mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja Urbane aglomeracije Rijeka, a za provođenje projekta Europski fond za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. dodijelio je 11.997.311,22 kune.


Ukupni troškovi projekta iznose oko 15 milijuna kuna, sastoji se od ulaganja u izgradnju osnovne i dodatne zajedničke infrastrukture na području Radne zone Marišćine K-2, smještene uz sjevernu granicu Općine Viškovo. Cilj projekta je razvoj i poboljšanje kvalitete i dostupnosti fizičke poduzetničke infrastrukture na području Općine Viškovo te unapređenje poduzetničke klime.


Pozitivni učinci

Namjena Radne zone pretežno je proizvodno-uslužnog karaktera, što znači da će u njoj djelovati proizvodni pogoni, istraživačko-inovacijski centri, skladišno-prodajni prostori, trgovina na veliko i malo te komunalne djelatnosti. Ono što će njegova izgradnja donijeti je niz pozitivnih učinaka na lokalno stanovništvo od smanjenja nezaposlenosti i rasta životnog standarda do povećane poduzetničke aktivnosti i pozicioniranja Općine Viškovo kao sredine povoljnog poduzetničkog okruženja.
Zadovoljna odobrenim sredstvima, Sanja Udović, načelnica Općine Viškovo istaknula je višestruke prednosti ovoga projekta te je naglasila kako je uređenje Radne zone Marišćina temelj za dinamičan gospodarski razvoj.


Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER


 


– Ovaj smo projekt prijavili s ciljem daljnjeg jačanja sektora mikro i malog poduzetništva i obrtništva te razvoja poduzetničke i investicijske klime na području općine koja s jedne strane ima najviše stanovnika od svih hrvatskih općina, a s druge i gotovo 900 gospodarskih subjekata koji dokazuju izrazito razvijen poduzetnički duh u Viškovu. Ova nam je vijest došla kao pravi božićno-novogodišnji poklon na kraju ove po mnogočemu izazovne godine. RZ Marišćina predstavlja temelj za dinamičan gospodarski razvoj jer će se njezinim uređenjem u prometnom, komunalnom i energetskom smislu osigurati preduvjeti za investicije u gradnju objekata poslovne namjene koji će dodatno poboljšati poduzetničku klimu. Osim zadržavanja radnosposobnog stanovništva na području Viškova, ovaj će projekt pridonijeti i povećanju konkurentnosti Općine i životnog standarda svih njezinih stanovnika, a posebice onih koji će naći svoje radno mjesto u novoj zoni – kazala je Sanja Udović.