Festival stvaralaštva

Više od 400 sudionika na jubilarnom izdanju riječkog i-Festa

Sanja Gašpert

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Najavljen je novi Festival stvaralaštva djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetomOvogodišnji jubilarni, 20. i-Fest, Festival stvaralaštva i postignuća djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, koji se održava u sklopu projekta Rijeka – Zdravi grad, bit će preksutra održan u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku.


Na danas održanoj konferenciji za novinare, pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković istaknula je da se Festival stvaralaštva i postignuća djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku s velikim uspjehom održava još od 2003. godine.


Što manje prepreka


– Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji koja se održava na Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Naime, Glavna skupština Ujedinjenih naroda 1992. godine proglasila je 3. prosinca Međunarodnim danom osoba s invaliditetom, nakon čega je UN-ova Komisija za ljudska prava pozvala zemlje članice na obilježavanje tog dana s ciljem da se osobama s invaliditetom omogući ravnopravno sudjelovanje u svim područjima društvenog života.
Cilj ove jedinstvene manifestacije je uključiti što više djece, mladih i odraslih s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom u programe, kako bi pokazali što sve mogu na različitim područjima.


Prema procjenama UN-a, problem invalidnosti je mnogo rašireniji nego što se inače misli – od deset stanovnika svake zemlje najmanje jedan u izvjesnoj mjeri ima određeni postatak invaliditeta.


U Republici Hrvatskoj osobe s invaliditetom čine gotovo 16 posto ukupnog stanovništva, a u Primorsko-goranskoj županiji je taj prosjek nešto manji i iznosi oko 12 posto, rekla je Mušković, dodajući da upravo jedinice lokalne samouprave trebaju činiti što više da te osobe budu suočene sa što manje prepreka.Program Festivala predstavio je voditelj projekta Rijeka – Zdravi grad Jadran Mandekić, koji je rekao da se i ove godine program održava u dva dijela te će u 11 sati nastupiti najmlađi sudionici, a u 18 sati stariji sudionici Festivala. Ulaz na manifestaciju je besplatan za sve posjetitelje.


– Na Festivalu će svoja glazbena, plesna, dramska i likovna znanja i umijeća prezentira oko četiristo sudionika, djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom.


U sklopu Festivala, u atriju Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku organizirana je i izložba radova koje su izradili učesnici festivala, koja će trajati od 10 do 18 sati.


Također, u Izlozima Grada Rijeke postavljeni su radovi sudionika, koji se mogu kupiti i u adventskoj kućici na Korzu. Scensko rješenje, izvedbu elemenata i likovni predložak za plakat, program, pozivnicu i zahvalnicu izradili su učenici Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci, a podršku organizaciji pružaju volonteri Ekonomske škole Mije Mirkovića u Rijeci, istaknuo je Mandekić.


Suvoditeljice


U Festivalu sudjeluju Centar za odgoj i obrazovanje Rijeka, Centar za autizam Rijeka, Udruga za skrb autističnih osoba Rijeka, Društvo multiple skleroze Primorsko-goranske županije, Udruga za sindrom Down – Rijeka 21, Udruga osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka, Županijska udruga osoba s cerebralnom i dječjom paralizom, Dnevni centar za rehabilitaciju Slava Raškaj Rijeka, Dječji vrtić Rijeka, Dječji vrtić Sušak, Dječji vrtić More, Ekonomska škola Mije Mirkovića Rijeka, Osnovna škola Gornja Vežica, Osnovna škola Kantrida, Centar za rehabilitaciju Fortica, Centar za rehabilitaciju Rijeka, Udruga “…i djeci s ljubavlju” i Modna agencija Glamour Tara.


Voditelj festivala je Dražen Turina Šajeta, a suvoditeljice Festivala Isabella Hujić iz Udruge za sindrom Down – Rijeka 21, Beata Heic iz Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka i Gordana Rogić iz Centra za rehabilitaciju Rijeka.


Konferenciji za novinare nazočile su i Beata Heic i Gordana Rogić, koje su kazale da im je čast i zadovoljstvo voditi program kao suvoditeljice i povrh toga aktivno sudjelovati u njemu. Naime, Gordana Rogić ujedno je i članica zbora, a Beata Heic nastupa i u dramskom programu.