21. izdanje

Čak 400 sudionika na riječkom Festivalu stvaralaštva: Najbolja zabava u prosincu već prvog dana u mjesecu

Ingrid Šestan Kučić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Novo, 21. izdanje Festivala stvaralaštva i postignuća djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom bit će održano 1. prosinca u HKD-u na SušakuU Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku prvog dana prosinca održat će se 21. Festival stvaralaštva i postignuća djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom. Riječ je o manifestaciji koja se tradicionalno organizira u okviru projekta “Rijeka – Zdravi Grad”, a prema najavama voditelj projekta “Rijeka – Zdravi grad” Jadrana Mandekića program je podjeljen u dva djela te će u petak u 11 sati nastupit će najmlađi sudionici Festivala, dok će u 18 sati početi nastup starije dobne skupine sudionika.


Pokazat će sve što mogu


– Za vrijeme trajanja Festivala u atriju HKD-a bit će postavljena i izložba radova koje su izradili sudionici Festivala i koja će se moći razgledati od 10 do 18 sati. Važna karakteristika ovog Festivala je što su svi sudionici uključeni i u samu pripremu programa, a veliku ulogu u organizaciji imaju i volonteri, učenici Ekonomske škole Mijo Mirković, kao i učenici Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci koji izrađuju scenografiju te predložak za plakat, program, pozivnice i zahvalnice.


Uvjeren sam da će najbolja zabava u prosincu koji je pred nama, biti upravo tog prvog dana u mjesecu, najavio je Mandekić.
Ove će godine na Festivalu svoja glazbena, plesna, dramska i likovna znanja i umijeća prezentirati oko četiristo sudionika, djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, a ulaz na manifestaciju je besplatan.


Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života Grada Rijeke Karla Mušković naglasila je kako je cilj manifestacije da osobe s invaliditetom pokažu što sve mogu.


Tko sve sudjeluje?


– Ova manifestacija već dugi niz godina se održava povodom obilježavanja međunarodnog Dana osoba s invaliditetom, ali i kako bi osobe s invaliditetom i djeca s poteškoćama u razvoju imala priliku pokazati što sve znaju i mogu, a mogu jako puno, istaknula je pročelnica Mušković.


Cjelodnevni program vodit će Dražen Turina Šajeta, a pridružit će mu se i Isabella Hujić i Maja Veranič iz Udruge za sindrom Down – Rijeka 21 te Biljana Portner i Stjepan Topić iz Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka.


U programu sudjeluju Centar za odgoj i obrazovanje Rijeka, Centar za autizam Rijeka, Udruga za skrb autističnih osoba Rijeka, Društvo multiple skleroze Primorsko-goranske županije, Udruga za sindrom Down – Rijeka 21, Udruga osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka, Županijska udruga osoba s cerebralnom i dječjom paralizom, Dnevni centar za rehabilitaciju “Slava Raškaj” Rijeka, Dječji vrtić Rijeka, Dječji vrtić Sušak, Dječji vrtić More, Ekonomska škola Mije Mirkovića Rijeka, Osnovna škola Gornja Vežica, Osnovna škola Kantrida, Centar za rehabilitaciju Fortica, Centar za rehabilitaciju Rijeka, Udruga “… i djeci s ljubavlju” te Modna agencija Glamour Tara.